Strajk w Fiat Auto Poland zawieszony, będą rozmowy

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ Solidarność w Fiat Auto Poland podjęła decyzję o zawieszeniu planowanej na 19 marca akcji strajkowej w fabryce Fiata. – Dyrekcja Fiat Auto Poland  zaprosiła nas na wtorek 17 marca na negocjacje płacowe. Liczymy, że będą to konstruktywne rozmowy i w geście dobrej woli postanowiliśmy zawiesić planowaną na czwartek akcję – powiedziała  Wanda Stróżyk, przewodnicząca Solidarności w FAP.

– Naszym celem są podwyżki płac dla całej załogi FAP. Chcemy osiągnąć porozumienie przy stole rozmów. Rozpoczęliśmy przygotowania do strajku, bo pracodawca nie chciał z nami prowadzić dialogu. Zaproszenie do rozmów daje nadzieję, że uda się zawrzeć porozumienie bez konieczności akcji strajkowej. Strajk został zawieszony do 8 kwietnia. Myślę, że mamy wystarczająco dużo czasu, aby do tego dnia uzgodnić i podpisać porozumienie płacowe – dodała Wanda Stróżyk.

Od 5 marca w zakładzie prowadzony jest protest włoski polegający na skrupulatnym przestrzeganiu wszelkich procedur oraz norm podczas pracy. Na znak poparcia dla postulatów zgłoszonych przez Solidarność pracownicy przypięli do ubrań roboczych czerwone wstążeczki. – Te akcje trwają nadal. Termin ich zawieszenia lub zakończenia uzależniamy od przebiegu rozmów płacowych – zaznacza przewodnicząca.

Solidarność w FAP domaga się podwyżek wynagrodzeń w wysokości 500 zł brutto dla wszystkich pracowników od 1 stycznia 2015 roku. Kolejny postulat dotyczy dostosowania poziomu zatrudnienia do wielkości produkcji.  W związku z brakiem rozmów płacowych, na przełomie stycznia i lutego w tyskiej fabryce Fiata oraz w spółkach kooperujących Solidarność zorganizowała referendum, w którym pracownicy zdecydowali o rozpoczęciu akcji strajkowej. W FAP 95 proc. głosujących opowiedziało się za tą forma protestu.

MOZ NSZZ Solidarność w FAP kierując się wynikami referendum przygotowała harmonogram czynnych akcji strajkowych. Jako pierwsi zastrajkować mieli 13 marca pracownicy Magneti Marelli, ale pracodawca w ostatniej chwili zdecydował się na rozpoczęcie rozmów płacowych i Solidarność zdecydowała o zawieszeniu akcji do 8 kwietnia. Pierwsza runda rokowań w Magneti Marelli odbyła się 13 marca. Na 19 marca zaplanowano akcje strajkowe w Fiat Auto Poland i Sistema Poland. – W FAP akcja została zawieszona, bo pracodawca zdecydował się na rozmowy. W spółce Sistema kierownictwo zakładu konsekwentnie milczy. Nie ma żadnych rozmów. Z kolei w spółce Denso, choć pracodawca nie zdecydował się na podpisanie porozumienia w sprawie zbiorowych podwyżek, to ok. 1/3 pracowników produkcyjnych przyznał podwyżki indywidualne, średnio ok. 200 zł brutto. Jednak nadal będziemy walczyć o to, aby podwyżki w tej spółce objęły całą załogę – podkresla przewodnicząca.

Rozmowy płacowe w  FAP  rozpoczną się 17 marca o godz. 12.00.

ny