Sprawiedliwość po 30 latach

Trybunał Konstytucyjny orzekł dziś, że dekrety grudniowe, na mocy których w 1981 roku został wprowadzony stan wojenny, były niezgodne z Konstytucją.

– To bardzo ważny wyrok – komentuje przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda. – Mam nadzieję, że ostatecznie zakończy dyskusję, czy stan wojenny był mniejszym złem. Był złem, był niezgodny z prawem. Pozbawił Polskę szans na rozwój na wiele lat, opóźnił demokratyzację, zmusił ludzi do emigracji, doprowadził do wielu ludzkich dramatów. Dlatego dla działaczy Solidarności z tamtych czasów dzisiejszy wyrok niesie moralną satysfakcję. Ważne też, że dla osób poszkodowanych w czasie stanu wojennego otwiera się teraz droga do uzyskania odszkodowań i zadośćuczynienia. Po 30 latach mogą walczyć o sprawiedliwość – podkreśla Piotr Duda.

Dekrety Rada Państwa PRL przyjęła 12 grudnia 1981 roku i wprowadziła na ich mocy stan wojenny. Uznania ich niekonstytucyjności chciały wszystkie strony postępowania – Rzecznik Praw Obywatelskich, Sejm i prokurator generalny