Setki gospodarstw domowych bez prądu

Setki gospodarstw domowych wciąż pozostają bez prądu po nawałnicach, które 7 lipca przeszły na południu Polski. Poszkodowani zostali mieszkańcy m.in. Rybnika, Rudy Śląskiej, Wodzisławia Śląskiego, Rydułtów oraz Raciborza.

– Już drugą dobę nie mamy prądu, jesteśmy coraz bardziej zniercierpliwieni. Za każdym razem, gdy dzwonimy na infolinię podawana jest inna godzina usunięcia awarii. Docierają do nas informacje, że Tauronowi brakuje ludzi, żeby szybko naprawić szkody i wydaje się, że tak właśnie jest  – mówi jeden z mieszkańców Rybnika.

Tymczasem przedstawiciele spółki Tauron Dystrybucja zapewniają, że awarie usuwane są na bieżąco, a opóźnienia wynikają z ogromnej liczby zgłoszeń.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Sztab Kryzysowy działający przy Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w wyniku nawałnic prądu pozbawionych zostało ok. 11 tys. gospodarstw domowych. 9 lipca  przed południem awarie nie zostały usunięte jeszcze u ok. 1500 odbiorców energii elektrycznej m.in. z Rudy Śląskiej, Rybnika i Wodzisławia. W ocenie przedstawicieli sztabu naprawianie szkód powinno zostać zakończone 9 lipca ok. godz. 15.00.

ak
źródło foto:pixabay.co/CC0