Postawią ci szubienicę

8 września w siedzibie Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności odbyła się prezentacja wspomnień jednego z najważniejszych przywódców Solidarności, sygnatariusza Porozumienia Katowickiego Andrzeja Rozpłochowskiego. Książka nosi tytuł  „Postawią ci szubienicę”.  Autor był uważany za jednego z najbardziej radykalnych solidarnościowych działaczy antykomunistycznych. W książce opisał swoje przeżycia związane ze strajkiem w Hucie Katowice, podpisaniem ugody społecznej, a przede wszystkim tworzeniem struktur NSZZ Solidarność na terenie całego kraju.

– Dla wielu z nas to jest nie tylko moja historia, ale nasza wspólna. Dla części z państwa będzie to historia do poznania, dla najmłodszych moja książka będzie przyczynkiem do zrozumienia dzisiejszej Polski, zupełnie innej od tej, którą opisałem w swojej książce – powiedział Andrzej Rozpłochowski podczas prezentacji publikacji.

– Ta książka jest niesamowitym świadectwem, rzuca zupełnie nowe światło na wiele rzeczy. Zajmuję się historią Solidarności, ale ilość dokumentów przytoczonych tutaj, ilość osób, o których Andrzej Rozpłochowski pisze, stawia tę książkę na miejscu takim, z którego osoba interesująca się najnowszą historią Polski, nie może przejść nad nią obojętnie – powiedział Przemysław Miśkiewicz, przewodniczący Stowarzyszenia Pokolenie, które wydało publikację.

W spotkaniu uczestniczył również historyk Sławomir Cenckiewicz, który zwrócił uwagę na autentyczność wspomnień Andrzeja Rozpłochowskiego oraz trafność jego spostrzeżeń. – Ta książka urzekła mnie swoją autentycznością. Jak większość historyków nie znoszę pamiętników polukrowanych, w których każdy chce przedstawić przede wszystkim swoje zasługi, nie pisze  pamiętników w szerszym kontekście. Autentyczność pamiętników pana Andrzeja była pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę. Pan Andrzej zapamiętał historię lat 1980-1981 tak samo jak wynika to z różnych dokumentów, do których ja przez lata docierałem – podkreślił Cenckiewicz.

To pierwszy tom wspomnień Andrzeja Rozpłochowskiego. Opowiada o jego życiu do 1980 roku oraz dokładnie opisuje historię strajku w sierpniu 1980 roku. Zapiski kończą się wiosną 1981 roku. Stowarzyszenie Pokolenie zapowiada wydanie kolejnych wspomnień przywódcy strajku z Huty Katowice.