Pogotowie strajkowe na kolei?

W poniedziałek 6 lutego w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach odbędzie się kolejne posiedzenie Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego w sprawie sytuacji w Śląskim Zakładzie Przewozów Regionalnych. – Jeżeli tym razem nie dojdzie to porozumienia, odwiesimy pogotowie strajkowe – zapowiada Mariusz Samek, szef Solidarności w Śląskim Zakładzie PR.

– Mamy już dość przeciągania rozmów i grania na czas, kiedy w naszym zakładzie zwalnia się masowo ludzi. Te obrady będą albo bardzo długie i zakończą się porozumieniem, albo skończą się bardzo szybko odwieszeniem pogotowia strajkowego – mówi Mariusz Samek.

Na początku stycznia w Śląskim Zakładzie Przewozów Regionalnych rozpoczęła się procedura zwolnień grupowych. 15 lutego rozpocznie się wręczanie wypowiedzeń pracownikom. Ma je otrzymać  w sumie 139 osób. Cięcia są spowodowane planowanym przejęciem przez Koleje Śląskie linii Katowice- Wisła, obsługiwanej do tej pory przez PR oraz niską kwotą dotacji dla przewoźnika z budżetu województwa.

– Żeby pokryć koszty obsługi wszystkich nierentownych połączeń, potrzebna jest nam dotacja minimum 139 mln zł. Już dzisiaj wiadomo, że będzie ona wynosiła najwyżej ok. 100 mln. Będziemy zmuszeni zlikwidować kilka linii linii i zwolnić kolejnych kilkuset pracowników, a mniejsze miejscowości, gdzie nie ma alternatywy komunikacyjnej dla kolei, zostaną odcięte od świata – podkreśla Samek.

Oprócz wycofania zwolnień grupowych związkowcy domagają się również gwarancji zatrudnienia dla pracowników PR w przypadku przejmowania kolejnych linii przez Koleje Śląskie. – Chodzi o to, żeby linie były przyjmowane wraz z pracownikami na podstawie artykułu 23¹ Kodeksu pracy. Nie może być tak, że zabiera się nam najlepsze linie, a ludzie lądują na bruku – mówi szef „S” w ŚZPR. Jednocześnie przewodniczący wskazuje, że Koleje Śląskie otrzymały nie tylko nowoczesny tabor, ale także znacznie wyższe dotacje. – Do każdego pociągokilometra na trasie Gliwice-Częstochowa, obsługiwanej przez KŚ, marszałek dopłaca 14,75 zł. Przez 9 miesięcy zeszłego roku, kiedy jeszcze my obsługiwaliśmy tę trasę, dotacja wynosiła 11,05 zł – mówi Samek.

Posiedzenie WKDS rozpocznie się o godz. 12.00 w Sali  Złotej Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego.