Podwyżki płac w Yazaki w Mikołowie

Od 1 lipca wynagrodzenia zasadnicze pracowników mikołowskiej spółki Yazaki Automotive Products Poland wzrosną o kolejne 70 zł brutto. Będzie to już druga podwyżka płac w tej firmie tym roku. W styczniu wszyscy pracownicy otrzymali 100 zł brutto podwyżki.

Jak informuje Katarzyna Grabowska, przewodnicząca zakładowej Solidarności, lipcowa podwyżka jest realizacją zapisów  porozumienia płacowego podpisanego z pracodawcą na początku tego roku. Zgodnie z nim w styczniu wynagrodzenia zasadnicze całej załogi wzrosły o 100  zł brutto. W lipcu kolejną podwyżkę otrzymają prawie wszyscy pracownicy firmy. Wyjątkiem są tylko te osoby, które zostały objęte premią frekwencyjną w wysokości 180 zł brutto. To liderzy produkcyjni oraz pracownicy służb jakości i utrzymania ruchu, którzy wcześniej tej premii nie mieli.

Zgodnie z podjętymi w styczniu ustaleniami, w drugim półroczu tego roku w Yazaki powinny się rozpocząć negocjacje dotyczące zasad wypłacania i wysokości premii produkcyjnej w przyszłym roku. Nawet jeśli te rozmowy nie zakończą się porozumieniem, to pracownicy już mają zagwarantowane, że ta premia od 2016 roku wzrośnie o 80 zł brutto i będzie wynosiła 180 zł brutto.

Podczas rozmów ustalono też, że pracownicy firmy zostaną objęci pakietem medycznym. Ten punkt porozumienia również został już zrealizowany. Pakiet zdrowotny dofinansowany przez pracodawcę wszedł w życie 1 czerwca. Pracownicy, którzy do niego przystąpili, bez czekania w długich kolejkach mogą korzystać z pomocy specjalistów w ok. 1500 placówkach w całej Polsce.

Solidarność w Yazaki powstała w 2006 roku. Od tego momentu wynagrodzenia zasadnicze pracowników produkcyjnych z najdłuższym stażem wzrosły o ok. 1500 zł brutto.

Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie produkuje samochodowe wiązki elektryczne. Firma zatrudnia ok. 1700 pracowników. Do Solidarności należy ponad 660 osób.

aga