Fiasko rozmów w spółkach fiatowskich

Kolejna tura rozmów płacowych w bielskim Magneti Marelli zakończyła się fiaskiem. Rozstrzygnięć nie przyniosły też negocjacje w spółce Sistema Poland w Tychach. W obydwu firmach pracodawcy uzależniają podwyżki wynagrodzeń od zgody związków zawodowych na wprowadzenie wydłużonego okresu rozliczeniowego czasu pracy.

Podczas dzisiejszych rozmów w Magneti Marelli pracodawca podtrzymał swoją wcześniejszą propozycję dotyczącą podwyżki w wysokości 200 zł brutto dla każdego pracownika, jeżeli związki zawodowe wyrażą zgodę na wydłużenie okresu rozliczeniowego czasu pracy do 6 miesięcy. – Przedstawiciel dyrekcji nie miał dla nas żadnych nowych propozycji, po raz kolejny podkreśliliśmy, że pracownicy są przeciwni wydłużeniu okresu rozliczeniowego czasu pracy – mówi Wanda Stróżyk, przewodnicząca Solidarności w Fiat Auto Poland.

Podobnie, jak podczas wcześniejszych negocjacji pracodawca zaznaczył, że bez zgody na wydłużenie okresu rozliczeniowego jest skłonny dać pracownikom podwyżkę w wysokości 100 zł brutto. Ta propozycja znacznie odbiega od postulatu strony związkowej, która domaga się podwyższenia pensji wszystkich pracowników o 420 zł brutto. Rozmowy zostaną wznowione 25 marca.

Taki sam przebieg miały negocjacje w spółce Sistema Poland, gdzie pracodawca również zaproponował 200 zł podwyżki brutto w powiązaniu z wydłużeniem okresu rozliczeniowego czasu pracy. – To jest zmowa pracodawców, nic innego jak przeciąganie rozmów i szantażowanie pracowników – ocenia Wanda Stróżyk. Podobnie jak w Magneti Marelli Solidarność domaga się podwyżki 420 zł brutto dla każdego pracownika Sistema Poland. Termin kolejnych rozmów w tej spółce nie został jeszcze wyznaczony.

W obydwu firmach trwa akcja wstążeczkowa i protest włoski. Ze względu na przystąpienie pracodawców do rozmów płacowych czynna akcja strajkowa została zawieszona do 8 kwietnia.

aga