Chiny reaktywują zamknięte kopalnie węgla

Chiny wznawiają wydobycie węgla w zamkniętych wcześniej kopalniach, aby móc dostarczyć energię gospodarce rozpędzającej się po pandemii. Roczna produkcja reaktywowanych kopalni ma wynieść ok. 110 mln ton czarnego złota. W sumie Państwo Środka wydobywa rocznie ok 3,7 mld ton węgla w ciągu roku.

5 sierpnia Narodowa Komisja Rozwoju i Reform, główna instytucja odpowiedzialna za planowanie w Chińskiej Republice Ludowej poinformowała o zamiarze wznowienia wydobycia w 15 kopalniach w północnych regionach kraju. Tydzień wcześniej analogiczną decyzję podjęto w sprawie 38 innych zakładów wydobywczych. To odpowiedź chińskiego rządu na wzrost cen węgla energetycznego w tym kraju o 1/3 w porównaniu z 2020 rokiem. Władze w Pekinie liczą, że zwiększenie podaży surowca pozwoli ustabilizować jego cenę.

Chiny wydobywają niemal połowę węgla produkowanego na świecie. Międzynarodowa Agencja Energii szacuje, że kopalnie w ChRL wyfedrowały w ubiegłym roku niemal 3,7 mld ton węgla. Zużycie czarnego złota w tym kraju było jeszcze wyższe i sięgnęło w 2020 roku ponad 4 mld ton. Chiński przemysł wydobywczy nie zwolnił tempa mimo pandemii i głębokiego – jak na tamtejsze realia – ubiegłorocznego lockdownu.

Pekin stawia też na potęgę nowe elektrownie węglowe. Według Global Energy Monitor, organizacji pozarządowej publikującej dane dotyczące produkcji energii z paliw kopalnych w poszczególnych krajach, Chiny budują obecnie prawie tyle nowych elektrowni węglowych, co cała reszta świata razem wzięta. Łączna moc budowanych, zapowiedzianych i przygotowywanych inwestycji w nowe węglowe bloki energetyczne w Państwie Środka to ok. 250 GW. Tylko w ubiegłym roku Chiny uruchomiły nowe bloki zasilane węglem o łącznej mocy 38,4 GW. W ciągu ostatnich dwóch dekad Chińczycy oddali do użytku elektrownie węglowe o mocy ponad 943 GW. Dla porównania w Polsce moc wszystkich działających obecnie bloków energetycznych na węgiel kamienny i brunatny to nieco ponad 32 GW.

Pandemia COVID-19 nie spowodowała również spadku emisji dwutlenku węgla przez chińską gospodarkę w 2020 roku. Przeciwnie ChRL, która odpowiada za niemal 1/3 światowych emisji, wypuściła w zeszłym roku do atmosfery więcej gazów cieplarnianych niż rok wcześniej. W ciągu ostatnich dwóch dekad Chiny zwiększyły emisje CO2 o ponad 350 proc.

łk
źródło foto: flickr.com/Ilo Asia-Pacific/CC-2.0