Zakończyła się pikieta pod pałacem prezydenckim

Zakończyła się pikieta Solidarności przed pałacem prezydenckim w Warszawie. Przewodniczący Piotr Duda przekazał prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu, petycję zawierającą apel o niepodpisywanie ustawy wydłużającej wiek emerytalny.

Delegacja NSZZ Solidarność przypomniała również prezydentowi Komorowskiemu o projektach ustaw przygotowanych przez Solidarność. Poprosiliśmy pana prezydenta, aby przypilnował, żeby rząd zajął się tymi projektami – powiedział Piotr Duda po spotkaniu z prezydentem, dziękując osobom zebranym na Krakowskim Przedmieściu za udział  w proteście.

Nieco wcześniej uczestnikom manifestacji podziękował Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności. Jak podkreślił, szczególne wyrazy wdzięczności należą się górnikom, bo mimo, rządowa ustawa nie dotyczy ich bezpośrednio, brali udział we wszystkich akcjach protestacyjnych organizowanych przez związek. – Byliście tutaj bo taka jest i taka powinna być Solidarność – mówił Dominik Kolorz.

Szef, śląsko-dąbrowskiej „S” zwrócił również uwagę na nieporuszany dotąd aspekt wydłużenia wieku emerytalnego. Podkreślił, że po przesunięciu wieku przechodzenia na emeryturę i w konsekwencji skróceniu okresu pobierania świadczeń, Otwarte Fundusze Emerytalne przez kilkanaście lat dłużej będą mogły obracać i czerpać zyski z pieniędzy przyszłych emerytów. – Tak naprawdę to jest działanie nie na rzecz społeczeństwa tylko na rzecz finansjery – podkreślił Kolorz.