Wzrost wynagrodzeń w AIG

Od 1 stycznia o 150 zł brutto wzrosły płace zasadnicze pracowników Agencji Inicjatyw Gospodarczych w Tarnowskich Górach. O podwyżki wynagrodzeń wystąpiły do zarządu spółki zakładowe organizacje związkowe.

Jak mówi Jerzy Dobrowolski, przewodniczący zakładowej Solidarności, chociaż oczekiwania finansowe pracowników były większe, to strona związkowa zgodziła się na zaproponowany przez pracodawcę wzrost wynagrodzeń, z uwagi na konieczność modernizacji obiektów  spółki. – Musimy dbać zarówno o interesy pracowników oraz firmy. Po 16 latach eksploatacji nasz park wodny wymaga radykalnego remontu. Jeśli nie zostanie zmodernizowany, to wkrótce możemy stracić klientów. Pracownicy rozumieją, że ich brak może oznaczać zwolnienia w AIG – wyjaśnia Dobrowolski.

Podkreśla też, że dzięki staraniom związków zawodowych zarząd spółki przyznał pracownikom podwyżki już drugi rok z rzędu. – Wcześniej przez 4 lata nie było mowy o jakimkolwiek wzroście płac. Na podwyżki zawsze brakowało pieniędzy. Gdy trochę poprawiła się sytuacja finansowa spółki, postaraliśmy się o wzrost wynagrodzeń. Na tych dwóch podwyżkach ludzie zyskali
w sumie blisko 300 zł brutto miesięcznie – zaznacza przewodniczący.

Agencja Inicjatyw Gospodarczych w Tarnowskich Górach zatrudnia ponad 90 pracowników. Spółka obsługuje aquapark i halę sportową.

bg
źródło foto:pixabay.com/CC0