Wyższe zarobki w Valeo

Wzrost stawek zasadniczych uzależniony od stażu pracy, podwyżki indywidualne, podniesienie miesięcznej premii i jednorazowa nagroda – takie rozwiązania płacowe dla pracowników Valeo Lighting Systems w Chrzanowie wynegocjowała zakładowa „Solidarność”. Dzięki „S” stawki zasadnicze części pracowników zostaną podwyższone nawet o 400 zł brutto.

Porozumienie dotyczące podwyżek płac zakładowa organizacja „Solidarności” podpisała z pracodawcą 18 lutego. Jak informuje Sebastian Pająk, przewodniczący związku w spółce, stawki zasadnicze pracowników, którzy przepracowali w Valeo mniej niż 6 lat, wzrosną o 200 zł brutto. Dla osób z dłuższym stażem podwyżka wyniesie 300 zł brutto.

Podwyżka stawek zasadniczych będzie obowiązywała od początku tego roku. Wyrównanie za styczeń i luty zostanie wypłacone wraz z wynagrodzeniem za marzec. Równocześnie na konta pracowników wpłynie 300 zł brutto jednorazowej nagrody. Kolejne podwyżki wejdą w życie 1 kwietnia. Będą to podwyżki uzależnione od ocen indywidualnych. Na ten cel pracodawca przeznaczy średnio 100 zł brutto na pracownika.

Od 1 kwietnia o 50 zł brutto, czyli do 430 zł brutto, wzrośnie też miesięczna premia. Część tej kwoty – 210 zł – będzie stanowiło premię absencyjną, której wcześniej w firmie nie było. – Do tej pory cała premia była uzależniona od różnych czynników, m.in. wydajności oraz liczby zwrotów, i w ciągu kilku ostatnich lat ani razu nie została wypłacona w maksymalnej wysokości. Obecne rozwiązanie gwarantuje, że jeśli pracownicy przez cały miesiąc będą przychodzić do pracy, otrzymają 210 zł premii – zaznacza Sebastian Pająk.

Przewodniczący zakładowej „S” podkreśla, że podwyżki wynegocjowane przez związek są najwyższe w historii chrzanowskiej firmy. – To dobre porozumienie. Nic więcej nie byliśmy w stanie uzyskać. Sytuacja w branży jeszcze się nie ustabilizowała, a zakład wciąż nie produkuje na 100 proc. możliwości. Podczas rozmów z pracodawcą musieliśmy to brać pod uwagę, a mimo to udało nam się wynegocjować najwyższe podwyżki od lat – wyjaśnia.

Valeo Lighting Systems w Chrzanowie produkuje lampy samochodowe. Spółka zatrudnia niespełna 2,2 tys. pracowników.

ak
źródło foto: pixabay.com/CC0