Wyniki referendum w Denso

Prawie 98 proc. pracowników tyskiej firmy Denso Thermal Systems, biorących udział w referendum strajkowym,  opowiedziało się za tą formą protestu w walce o podwyżki płac. Od 20 kwietnia w spółce trwa spór zbiorowy na tle płacowym. Zakładowa Solidarność domaga się 500 zł podwyżki dla każdego pracownika.

Referendum rozpoczęło się 28 kwietnia i zakończyło 9 maja. W głosowaniu wzięło 267 pracowników co stanowi przeszło 55 proc. ogółu zatrudnionych – poinformował dziś Mateusz Gruźla, szef Solidarności w Denso.

Jak podkreśla Gruźla, w głosowaniu wzięła udział zdecydowana większość pracowników produkcyjnych. – Na produkcji pracuje u nas 358 osób. Z list referendalnych wynika, że to głównie ci pracownicy, którzy wykonują najcięższą, fizyczną pracę, opowiedzieli się za strajkiem. To pokazuje, jak duże jest niezadowolenie i determinacja załogi. Ludzie nie ukrywali nawet, jak głosują. Brali kartę i przy stoliku referendalnym zaznaczali odpowiedź „tak” – relacjonuje przewodniczący.

Na razie nie jest znana forma ewentualnej akcji strajkowej. Związkowcy podkreślają, że strajk jest dla nich ostatecznością. – To, jak miałby wyglądać protest, zależy od załogi i jest jeszcze za wcześnie, żeby o tym mówić. Zrobimy jednak wszystko, żeby osiągnąć porozumienie przy stole negocjacyjnym. Zarząd poinformował nas, że chce się spotkać i podobno ma dla nas nowe propozycje. Miejmy nadzieję, że tym razem uda się nam dojść do porozumienia – mówi Gruźla. – Liczymy też, że wynik referendum skłoni władze spółki do rozpoczęcia rzeczywistego dialogu ze strona społeczną, bo do tej pory, mimo iż jesteśmy najliczniejszym związkiem zawodowym zrzeszającym pracowników produkcyjnych w Denso, ten dialog nie wyglądał najlepiej – dodaje szef zakładowej „S”.

Denso Thermal Systems jest jedynym dostawcą desek rozdzielczych do wszystkich modeli samochodów produkowanych w Fiat Auto Poland. Choć spółka zatrudnia tylko 500 osób, ewentualny strajk może znacznie utrudnić pracę tyskiej fabryki Fiata. Średnie zarobki pracowników zatrudnionych przy montażu w Denso wynoszą 1600 – 1700 zł netto.