W piątek manifestacja przeciwko Zielonemu Ładowi

10 maja w Warszawie odbędzie się manifestacja przeciwko Zielonemu Ładowi. W proteście organizowanym przez NSZZ „Solidarność” oraz NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych wezmą udział pracownicy i rolnicy z całego kraju, wśród nich liczna grupa członków śląsko-dąbrowskiej „S”, która jej jednym z inicjatorów protestów przeciwko unijnej polityce klimatycznej.

– Zielony Ład uderzy, a właściwie już uderza w każde gospodarstwo domowe w Polsce, choć wielu ludzi jeszcze nie zdaje sobie z tego sprawy. Nie zdaje sobie sprawy z tego, że horrendalne ceny energii, czy likwidacja kolejnych zakładów pracy to wina właśnie unijnej polityki klimatycznej. A to niestety dopiero początek. Zielony Ład oznacza drastyczne zubożenie społeczeństwa i upadek europejskiej gospodarki. Manifestacja 10 maja ma być pierwszym krokiem do tego, aby uświadomić ludziom to zagrożenie – mówi Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”.

Jak podkreśla przewodniczący, „Solidarność” od kilkunastu lat przestrzegała kolejne polskie rządy przed skutkami ciągłego zaostrzania unijnej polityki klimatycznej. Jednak ostrzeżenia te były ignorowane. –Dzisiaj politycy zamiast pracować nad tym, jak wydostać nasz kraj z pułapki Zielonego Ładu, jedyne co robią, to przerzucają się odpowiedzialnością. Dosyć tej błazenady. Całkowita uległość wobec kolejnych klimatycznych szaleństw Brukseli, to wina całej klasy politycznej. Zaczęła się od pierwszego rządu Donalda Tuska, trwała w najlepsze w czasach rządów PiS i jest kontynuowana przez obecny rząd – mówi Dominik Kolorz.

Manifestacja rozpocznie się o godzinie 12.00 na placu Zamkowym w Warszawie. Następnie uczestnicy przejdą pod siedzibę Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej przy ul. Jasnej, gdzie złożona zostanie petycja. Finałowym punktem przemarszu ulicami stolicy będzie gmach Sejmu. Ok. godziny 15.00 delegacja protestujących złoży petycję skierowaną do marszałka Szymona Hołowni, po czym nastąpi zakończenie manifestacji.

W trakcie manifestacji 10 maja rozpocznie się również zbiórka podpisów pod ogólnopolskim referendum w sprawie odrzucenia Zielonego Ładu. Proponowane pytanie referendalne brzmi: „Czy jest Pani/Pan za zobowiązaniem Prezydenta RP, Parlamentu RP, Rządu RP do odrzucenia przez Polskę polityki klimatycznej UE w obecnym kształcie zawartej w Europejskim Zielonym Ładzie?”.

kar