Pracownicy i rolnicy protestują w Warszawie przeciwko unijnej polityce klimatycznej

Na placu Zamkowym w Warszawie rozpoczęła się manifestacja przeciwko Zielonemu Ładowi. W proteście zorganizowanym przez NSZZ „Solidarność” oraz NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych biorą udział dziesiątki tysięcy osób. Są to pracownicy i rolnicy z całego kraju. Wśród nich znajduje się liczna grupa członków śląsko-dąbrowskiej „S”, która jest jednym z inicjatorów protestów przeciwko unijnej polityce klimatycznej.

Z placu Zamkowego uczestnicy protestu przejdą pod siedzibę Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej przy ul. Jasnej, gdzie złożona zostanie petycja. Finałowym punktem przemarszu ulicami stolicy będzie gmach Sejmu. Ok. godziny 15.00 delegacja protestujących złoży petycję skierowaną do marszałka Szymona Hołowni, po czym nastąpi zakończenie manifestacji.

W trakcie protestu zainaugurowana zostanie zbiórka podpisów pod ogólnopolskim referendum w sprawie odrzucenia Zielonego Ładu. Proponowane pytanie referendalne brzmi: „Czy jest Pani/Pan za zobowiązaniem Prezydenta RP, Parlamentu RP, Rządu RP do odrzucenia przez Polskę polityki klimatycznej UE w obecnym kształcie zawartej w Europejskim Zielonym Ładzie?”.

Red.