W tym roku nagroda, w przyszłym podwyżki

900 zł brutto nagrody z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, bonus wielkanocny w wysokości 400 zł brutto oraz podwyżki płac zasadniczych w 2017 roku otrzymają pracownicy ze wszystkich z oddziałów spółki EDF Ekoserwis. Takie gwarancje zapisane zostały w porozumieniu zawartym 26 października pomiędzy pracodawcą a stroną związkową. Nagrodę z ZFŚS dostaną jeszcze przed świętami  Bożego Narodzenia, natomiast wysokość podwyżki uzgodnią wspólnie na początku przyszłego roku przedstawiciele zarządu spółki i działających w firmie związków zawodowych.

Porozumienie zakończyło trwający od września spór zbiorowy w spółce. Został on wszczęty po fiasku negocjacji płacowych, podczas których strona związkowa domagała się wypłaty  nagrody dla pracowników oraz gwarancji podwyżek płac w 2017 roku. Zarząd EDF Ekoserwis zdecydował wówczas wyłącznie o wypłacie załogom spółki jednorazowego bonusu, ale pod warunkiem, że związki zrezygnują z innych roszczeń płacowych.

– Odrzuciliśmy to ultimatum i w sporze zbiorowym podtrzymaliśmy swoje wcześniejsze żądania. Nie mogliśmy poświęcić podwyżki płac w przyszłym roku w zamian za jednorazową nagrodę finansową.. Podczas negocjacji podkreślaliśmy, że spółka osiąga zyski i stać ją na realizację naszych postulatów. Konsekwencja się opłaciła. Pracownicy dostaną i nagrodę, i podwyżki, a dodatkowo bonus na Wielkanoc –  mówi Edward Mietła, jeden z liderów międzyzakładowej Solidarności EDF Ekoserwis.

Należąca do francuskiego koncernu EDF spółka EDF Ekoserwis ma oddziały m.in. w Rybniku, Częstochowie, Wrocławiu, Krakowie, Gdańsku i Gdyni. Zatrudnia w sumie ponad 500 pracowników. Firma świadczy kompleksowe usługi na rzecz elektrociepłowni i elektrowni w zakresie nawęglania, odpopielania, zarządzania składowiskami oraz  zagospodarowania ubocznych produktów spalania.

bea
źródło foto: pixabay.com/CC0