Nagroda w PKP PLK

Z okazji 15-lecia powstania PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. pracownicy firmy otrzymali nagrody w wysokości od 400 do 1200 zł brutto w zależności od stażu pracy. O wypłatę dodatkowych pieniędzy w imieniu organizacji związkowych działających w spółce wystąpiła do pracodawcy Sekcja Zawodowa Infrastruktury Kolejowej NSZZ Solidarność.

Nagroda wpłynęła na konta pracowników przed 10 listopada. – Zwróciliśmy się do zarządu spółki, żeby tegoroczna nagroda z okazji Dnia Kolejarza była wyższa od tej, którą gwarantują zapisy Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy. Pracodawca nie zgodził się na takie rozwiązanie, ale w zamian przyznał pracownikom jednorazową premię związaną z 15. rocznicą powstania firmy. Oczywiście pracownicy PKP PLK S.A. dostaną także nagrodę z okazji branżowego święta w wysokości 266 zł brutto. Te pieniądze zostaną przelane na ich konta w pierwszych dniach grudnia – mówi Stanisław Kokot, wiceprzewodniczący Sekcji Zawodowej Infrastruktury Kolejowej NSZZ Solidarność.

Premie z okazji jubileuszu firmy otrzymały wszystkie osoby, które w spółce PKP PLK przepracowały co najmniej rok. Pracownicy o stażu  od roku do 3 lat dostali 400 zł brutto,
od 4 do 7 lat – 600 zł brutto. Dla osób ze stażem od 8 do 14 lat wyniosła 900 zł brutto. Najwyższą kwotę, 1200 zł brutto, przyznano pracownikom związanym z PKP PLK od momentu powstania spółki. – Dla naszych pracowników są to znaczące kwoty. Zdecydowana większość
z nich to osoby, które posiadają 15-letni staż pracy i zostały uprawnione do nagrody w najwyższej wysokości – mówi Marek Filapek, przewodniczący Solidarności w zakładzie spółki
w Sosnowcu.

PKP PLK S.A. została wyodrębniona z Grupy PKP w październiku 2001 roku. Firma jest Narodowym Zarządcą Infrastruktury Kolejowej i odpowiada przede wszystkim za prawidłowe przejazdy pociągów na terenie całej Polski oraz w ruchu transgranicznym. Do jej zadań należy także utrzymanie infrastruktury m.in. torów i przejazdów kolejowo-drogowych. W 23 zakładach spółki zatrudnionych jest blisko 40 tys. pracowników. Na terenie województwa śląskiego funkcjonują trzy takie zakłady – w Sosnowcu, Tarnowskich Górach i Częstochowie.

aga
źródło foto:commons.wikiemedia.org/publicdomain