Tragiczny wypadek w jaworznickiej kopalni

Tragedia w Zakładzie Górniczym Sobieski w Jaworznie. Zginęło 4 górników – poinformował 28 listopada Wyższy Urząd Górniczy w Katowicach.

Wypadek wydarzył się 500 metrów pod ziemią. Doszło tam do rozerwania rurociągu podsadzkowego. W zagrożonym rejonie znajdowało się sześciu górników. Na miejscu zginęło trzech z nich, pozostałych poszkodowanych przetransportowano na powierzchnię. Tam stwierdzono zgon kolejnego górnika. Dwóch górników przewieziono do szpitala.

Dwaj z poszkodowanych to członkowie naszego związku. Jeden z nich zginął na miejscu tragedii, drugi został ranny, przebywa w szpitalu. Koledzy z „Solidarności” przekazali rodzinom ofiar i ich bliskim wyrazy głębokiego współczucia, zapewniając o wsparciu. Kondolencje rodzinom tragicznie zmarłych górników, przekazali też prezydent i premier.

Jak poinformowali reprezentanci spółki Tauron Wydobycie, do której należy jaworznicka kopalnia, rodzinom ofiar zapewniono pomoc psychologiczną. Trwa ustalanie przyczyn i okoliczności wypadku.

ny