Szansa na dialog w Bowim

Solidarność ArcelorMittal Poland objęła swoją działalnością pracowników firmy Bowim. – Podczas spotkania w siedzibie firmy wiceprezes zarządu Jacek Rożek zadeklarował pełną współpracę. Jednym z naszych priorytetów jest rozwiązanie sprawy członków TKZ zwolnionych z pracy pod koniec grudnia – mówi Mieczysław Czarnecki, przewodniczący MOZ NSZZ Solidarność ArcelorMittal Sosnowiec.

Jak przekonuje przewodniczący, rozmowa w siedzibie zakładu była bardzo rzeczowa i obiecująca. Wiceprezes Bowim S.A. zadeklarował, iż nie będzie w żaden sposób utrudniał działalności związkowej. Jednym z głównych tematów spotkania była sytuacja członków Tymczasowej Komisji Zakładowej, którzy zostali zwolnieni z pracy. – Pan prezes zapewniał, że zwolnienia nie miały związku z ich działalnością związkową. Przecież to całe zamieszanie nie wzięło się z niczego, a incydenty, o których opowiadali zwolnieni, świadczą o tym, że w zakładzie nie wszystko działa jak należy. Sprawa jest otwarta i będziemy robić wszystko, żeby wyjaśnić ją do końca i aby ci ludzie zostali przywróceni do pracy – dodaje Czarnecki.

Drugim priorytetem związkowców będzie poprawa warunków pracy w sosnowieckiej firmie, które jak wynika z relacji zwolnionych pracowników nie są najlepsze. – Spotkanie z panem prezesem było bardzo pozytywne i jeżeli dalsza współpraca będzie się układać w taki sposób, to należy się tylko cieszyć – ocenia Mieczysław Czarnecki.

W sosnowieckiej firmie Bowim 22 grudnia, przed samymi świętami Bożego Narodzenia pracownicy, którzy postanowili założyć związek zawodowy, otrzymali wypowiedzenia umów o pracę, zanim zdążyli wręczyć pracodawcy pismo informujące o powstaniu TKZ, które obejmowałoby ich ochroną prawną.

17 stycznia przed siedzibą zakładu odbyła się manifestacja Solidarności w obronie zwolnionych pracowników oraz przeciwko łamaniu praw pracowniczych i związkowych w zakładzie. W pikiecie wzięło udział ponad stu związkowców z całego regionu.