Spotkanie Dudy z Platinim

Prezydent UEFA Michel Platini potwierdził, że EURO 2012 będzie okazją do promocji Solidarności i jej dokonań. Powiedział też, że uczuli polskich organizatorów turnieju na problem dobierania partnerów do sponsoringu futbolu. Takie zapowiedzi padły dziś w szwajcarskim Nyon podczas spotkania szefa Europejskiej Federacji Piłkarskiej z przewodniczącym NSZZ Solidarność Piotrem Dudą.

Szef związku przypomniał, że zmiany w Europie Środkowo-Wschodniej zostały zapoczątkowane w 1980 r. właśnie przez nasz związek. – Wszystko zaczęło się Gdańsku i stamtąd promieniowało na resztę Europy. Trzeba o tym przypominać – powiedział Piotr Duda. Szef Solidarności zaprosił Michela Platiniego, by podczas jednej z najbliższych wizyt w Polsce odwiedził historyczną salę BHP w Gdańsku. Zaproszenie zostało przyjęte. Podobnie jak propozycja wspólnej promocji Solidarności. – Oczywiście jako organizacja sportowa musimy być neutralni politycznie, ale to jest wyjątkowe miejsce i moment w historii – powiedział Michel Platini.

Ważnym tematem dzisiejszych rozmów był też problem łamania praw pracowniczych w firmach sponsorujących polski futbol. – Wiem, jak ważna dla UEFA jest gra fair play. Jako Solidarność chcemy, że również sponsorzy polskiej piłki też grali fair w sprawach pracowniczych i by nie dochodziło tam do dyskryminacji związkowców – powiedział Piotr Duda.

Michel Platini przyznał, że dotarły do niego sygnały o nieprzedłużaniu umów o pracę członkom “S” w sklepach należących do sieci Biedronka. Jak powiedział, jest za szukaniem „społecznych rozwiązań”, ale jako szef UEFA nie ma możliwości, by ten problem rozwiązać. Zapewnił, że w tym tygodniu poruszy sprawę podczas spotkania z polskim ministrem sportu Adamem Gierszem. – Oczywiście nie chodzi tu o zrywanie jakichkolwiek kontraktów [reklamowych], ale uczulę go na problem dobierania partnerów do sponsoringu – powiedział Michel Platini, który zapowiedział też, że sprawę poruszy w rozmowach z PZPN. – To nasz wspólny interes, żeby sytuacja była przejrzysta – podsumował Piotr Duda.

Szef Solidarności wręczył prezydentowi UEFA dwie, wykonane z węgla figurki Slavka i Slavki – maskotek turnieju EURO 2012. Na prośbę Piotra Dudy przygotowali je górnicy z kopalni Bobrek-Centrum w Bytomiu. – C’est magnifique – ocenił prezent zachwycony Michel Platini. Wyraźnie rozluźniony zażartował też, że nie zna zbyt wielu słów po polsku, a te, których nauczył się od Zbigniewa Bońka podczas wspólnej gry w Juventusie Turyn, nie powinny padać podczas oficjalnych spotkań.

żródło: Dział Informacji KK