Skrócony okres rozliczeniowy w Pendolino

Z 12 do 3 miesięcy został skrócony okres rozliczeniowy dla pracowników podwarszawskiego Centrum Serwisowego dla Pendolino. Porozumienie w tej sprawie wypracowali z zarządem firmy związkowcy z Solidarności ze spółki Alstom Konstal.

Podczas trwających od maja negocjacji związkowcy argumentowali m.in., że 12-miesięczny okres rozliczeniowy jest bardzo uciążliwy dla załogi CS Pendolino. – Tam ludzie pracują przede wszystkim w systemie nocnym, bo to jedyna pora na naprawy  awarii w pociągach. Czas pracy w firmie niejednokrotnie przekracza normy, a pracownicy musieliby cały rok czekać na wypłatę za nadgodziny. Teraz będą ją dostawać szybciej, a dodatkowo będą mogli sobie dokładnie obliczyć ilość przepracowanych nadgodzin. Przecież pod koniec roku mało kto z nich by pamiętał, ile ich ma na swoim koncie – mówi Karol Pluszczyk, przewodniczący Solidarności w spółce Alstom Konstal w Chorzowie.

To już kolejny w ciągu kilku ostatnich miesięcy bonus dla pracowników CS Pendolino w Olszynce Grochowskiej wynegocjowany przez Solidarność ze spółki Alstom Konstal. Ta międzyzakładowa organizacja objęła swoją działalnością załogę CS w kwietniu tego roku. Już w czerwcu związkowcom udało się wynegocjować z pracodawcą wyższe pensje dla prawie połowy pracowników. Wzrost płac obejmował osoby, które w tym roku  nie otrzymały indywidualnych podwyżek powyżej 400 zł brutto lub wzrost ich płac był niższy od tej kwoty. Również dzięki staraniom związku załoga Pendolino otrzymuje od lipca wyższy o 170 zł dodatek nocny. We wrześniu związkowcy zamierzają negocjować z pracodawcą kolejną podwyżkę tego dodatku. – Ale na tym na pewno nie poprzestaniemy. W Pendolino mamy jeszcze wiele do zrobienia. M.in. chcemy wspólnie z pracodawcą wypracować najlepsze rozwiązania do regulaminów pracy i wynagradzania. Liczymy, że to się uda, bo nasze rozmowy z zarządem firmy są bardzo rzeczowe, na dobrym poziomie – ocenia Karol Pluszczyk.

Centrum Serwisowe dla Pendolino w Olszynce Grochowskiej utworzone zostało na początku 2015 roku. Zakład zatrudnia blisko 100 pracowników.

bea
źródło foto:commons.wikimedia.org/lichen99