Wynegocjowali wyższe premie

Wyższe o 100 zł brutto premie otrzymywać będą od września do grudnia pracownicy Agencji Inicjatyw Gospodarczych w Tarnowskich Górach. To efekt starań akładowej Solidarności o podwyżkę płac dla całej załogi. Ze względu na trudną sytuację finansową zakładu zarząd spółki zaproponował, by rozmowy na temat wzrostu płac zasadniczych przesunięte zostały na początek 2016 roku. W zamian zobowiązał się do wypłaty pracownikom wyższych comiesięcznych premii.

– Zarząd rzetelnie rozpatrzył nasz wniosek. Na jego zlecenie został wykonany półroczny bilans spółki, który wykazał, że jej kondycja ekonomiczna jest obecnie słaba. W ostatnim czasie bardzo dużo pieniędzy AIG zainwestowała w obsługiwaną przez nas halę sportową. W tej sytuacji musimy uzbroić się w cierpliwość – wyjaśnia Jerzy Dobrowolski, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Dodaje też, że w ramach zaproponowanego przez pracodawcę kompromisowego rozwiązania płacowego załoga otrzyma w grudniu premię świąteczną w wysokości 200 zł brutto. – Sądzę, że pracownicy rozumieją, dlaczego w tym roku nie dostaną podwyżek. Rekompensata w postaci wyższej premii na pewno nie jest satysfakcjonująca, ale dobrze o świadczy o zarządzie AIG.  To na obecną chwilę najbardziej optymalne rozwiązanie, biorąc pod uwagę realne przychody spółki – ocenia przewodniczący.

Agencja Inicjatyw Gospodarczych w Tarnowskich Górach zatrudnia ponad 80 pracowników. Spółka zajmuje się obsługą miejscowego aquaparku i hali sportowej.

aga