Są nie do pokonania. Wywalczyli kolejne złoto

Polska reprezentacja wywalczyła złoty medal podczas Europejskich Igrzysk Policji i Straży Pożarnej (European Police & Fire Games), które odbyły się na przełomie września i października w Torrevieji w Hiszpanii. W liczącym 17 osób składzie zwycięskiej drużyny było aż 6 członków NSZZ „Solidarność” z naszego regionu. W finałowym starciu polski zespół pokonał drużynę gospodarzy i stanął na najwyższym stopniu podium.

– Lecieliśmy do Hiszpanii z zamiarem walki o najwyższe laury i nic nas nie zaskoczyło. Chcieliśmy sprawdzić poziom rywalizacji na poziomie europejskim i nie zawiedliśmy się. Wróciliśmy do Polski zadowoleni – mówi Mirosław Hyjek, przewodniczący „Solidarności” w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Raciborzu.

To drugi sukces siatkarzy-strażaków w ciągu zaledwie dwóch miesięcy. Na początku sierpnia drużyna z Polski obroniła złoty medal podczas Światowych Igrzysk Policjantów i Strażaków, które zorganizowane zostały w kanadyjskim Winnipeg. – Zamierzamy dalej trenować, na pewno będziemy walczyć o obronę złotych medali podczas kolejnych igrzysk europejskich i olimpijskich – zapowiada Mirosław Hyjek.

aga