Premie świąteczne w ZKM Zawiercie

900 zł brutto świątecznej premii dostanie w tym roku każdy pracownik Zakładu Komunikacji Miejskiej w Zawierciu. Po 400 zł brutto załoga otrzymała już na początku grudnia z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. 14 grudnia działające w zakładzie związki zawodowe – Solidarność i OPZZ – zawarły porozumienie z prezydentem miasta o wypłacie dodatkowej premii w wysokości 500 zł brutto.

Jak informuje Janusz Jarzyński, przewodniczący Solidarności w ZKM Zawiercie, podczas negocjacji świątecznej premii związkowcy zwrócili się do prezydenta Zawiercia o odniesienie się do informacji z lokalnych mediów, że zakład ma zostać zlikwidowany. – Prezydent zadeklarował, że miasto nie przewidują takich ruchów. Zapewnił nas też, że w przyszłym roku nasze niskie płace w końcu pójdą w górę. To dla nas przed świętami dobre informacje, ale same zapewnienia nie wystarczą. Zaraz po  Nowym Roku zamierzamy podpisać z władzami miasta porozumienia w tych sprawach. Dopiero wtedy będziemy spokojni o naszych pracowników – podkreśla Jarzyński.

Zakład Komunikacji Miejskiej w Zawierciu zatrudnia blisko 100 osób.

bea
źródło foto:commons.wikimedia.org/muri