Porozumienie płacowe w Johnson Controls

Od 1 maja średnio o 218 zł brutto wzrosły płace zasadnicze pracowników z co najmniej rocznym stażem pracy ze spółki Johnson Controls w Bieruniu. Zarobki pracowników, którzy w spółce przepracowali pół roku, wzrosły średnio o 84 zł brutto. Ponadto płace 27 pracowników, którzy w ubiegłych latach otrzymywali najniższe stawki podwyżek wzrosły średnio o 252 zł brutto.

Wzrost płac  w Johnson Controls w Bieruniu gwarantuje  porozumienie z 6 maja zawarte pomiędzy zarządem spółki a zakładową Solidarnością. Jak podkreślają związkowcy, w tym roku po raz pierwszy wzrost płac w Johnson Controls objął wszystkich pracowników, którzy w spółce przepracowali co najmniej  pół roku. W ubiegłych latach warunkiem otrzymania podwyżki był minimum roczny staż pracy w firmie.

Na zmianę dotychczasowych kryteriów przyznawania podwyżek decydujący wpływ miała informacja, że blisko 100 pracowników planuje odejść z zakładu. – Do tej pory ci ludzie zarabiali niewiele ponad poziom płacy minimalnej. Oświadczyli, że jeśli nie dostaną konkretnych podwyżek, to rezygnują z pracy. Na ich miejsce trudno byłoby znaleźć nowych pracowników, bo obecnie w naszym regionie bezrobocie wynosi tylko 4 proc. Przekazaliśmy tę informację pracodawcy w czasie pierwszej rundy rozmów płacowych i okazała się ona mocnym argumentem. Już na drugim spotkaniu kierownictwo spółki podjęło decyzję o podwyżkach dla wszystkich zatrudnionych z wyjątkiem tych, którzy nie przepracowali jeszcze pół roku – mówi Tomasz Sztelak, przewodniczący zakładowej Solidarności. – Na nasz wniosek pracodawca przyznał też większe podwyżki 27 pracownikom, którzy w ubiegłych latach otrzymywali najmniejsze podwyżki – dodaje przewodniczący.

Związkowcy liczą, że podwyżka płac dla wszystkich pracowników zaowocuje wzrostem liczby członków zakładowej Solidarności, jedynej organizacji związkowej w spółce. – Myślę, że pokazaliśmy ludziom, jaką siłą w zakładzie może być związek zawodowy. Jeśli będzie nas więcej, to będziemy jeszcze bardziej skuteczni – podkreśla Sztelak.

Bieruńska spółka Johnson Controls zatrudnia około 560 pracowników. Zakład produkuje fotele samochodowe dla fabryki Fiata w Tychach i gliwickiego Opla.

bea
źródło foto:commons.wikimedia.org/Pava, Milano