Podwyżki w Huhtamaki w Czeladzi

O 100 zł brutto wzrosną płace zasadnicze wszystkich pracowników spółki Huhtamaki Foodservice Poland w Czeladzi.  Podwyżki płac z wyrównaniem od kwietnia załoga otrzyma wraz z wypłatą za czerwiec. Wyższe zarobki gwarantuje pracownikom podpisane 9 czerwca porozumienie pomiędzy pracodawcą a zakładową Solidarnością.

Negocjacje na temat wzrostu płac rozpoczęły się jeszcze w ubiegłym roku. – Na początku dyrekcja zaproponowała tylko 50 zł brutto. Najprawdopodobniej takie wskazówki otrzymała od fińskiego właściciela spółki. W marcu zdecydowaliśmy się na wejście w spór zbiorowy. To był skuteczny ruch, bo rozmowy w końcu nabrały tempa. W rezultacie udało nam się wywalczyć dwukrotnie wyższe podwyżki w stosunku dd wyjściowej propozycji pracodawcy – mówi Adam Flakus, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Solidarność w Huhtamaki działa od 2005 roku i od tego czasu związkowcy co roku skutecznie negocjują wzrost płac dla pracowników. – Rocznie to może nie są duże podwyżki, ale w perspektywie dziesięciu lat pensje pracowników wzrosły już średnio o 1400 zł brutto –  podkreśla Flakus.

Spółka Huhtamaki Foodservice Poland w Czeladzi około 350 osób. Zakład produkuje papierowe i styropianowe opakowania jednorazowe.

bea