Podwyżki dla pracowników Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

Od 137 do 355 zł wzrosły od sierpnia płace zasadnicze pracowników wszystkich grup zawodowych na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Podwyżki zostały im wypłacone  z wyrównaniem od 1 stycznia 2014 roku. – To już druga podwyżka płac w naszej uczelni od ubiegłego roku. Wypłacana z wyrównaniem od stycznia na pewno jest poważnym wzmocnieniem domowych budżetów pracowników, zwłaszcza tych najniżej uposażonych. Myślę, że z takiego wzrostu płac ludzie są bardzo zadowoleni, tym bardziej że te podwyżki obejmują nie tylko pensje zasadnicze, ale także m.in. premie, dodatki stażowe i nagrody jubileuszowe – podkreśla Danuta Jarosz, przewodnicząca Solidarności w ŚUM.

Kolejna już podwyżka w ŚUM zrealizowana została na podstawie rządowej ustawy  z 2013 roku, zakładającej w latach 2013-2015 trzyetapowy wzrost wynagrodzeń dla pracowników budżetówki. W tym roku  na podwyżki w ŚUM Ministerstwo Zdrowia przeznaczyło ponad 13,5 mln zł. 11 lipca uczelniane związki zawodowe podpisały z pracodawcą porozumienie płacowe, regulujące tegoroczny wzrost wynagrodzeń w ŚUM. – Podobnie jak w zeszłym roku uzgodniliśmy m.in. zasady podziału podwyżek dla pracowników-nauczycieli oraz dla pracowników nie będących nauczycielami – informuje przewodnicząca.

Podwyżki płac od  335 zł do 355 zł brutto otrzymali profesorowie ŚUM, zwyczajni i nadzwyczajni. Od 325 do 330 zł brutto wzrosły pensje adiunktów. Zarobki pozostałych pracowników  grupy zawodowej wykładowców podwyższone zostały od 170 do 320 zł brutto. Po 245 zł brutto otrzymali pracownicy naukowo-techniczni, biblioteki i administracji. Pensje zatrudnionych w ŚUM robotników wzrosły o 172 zł brutto, a  pracowników obsługi o 137 zł brutto.

Trzeci etap podwyżek dla pracowników ŚUM zrealizowany zostanie w 2015 roku.

bea

foto:flickr.com/Arek Olek