Pierwsze od lat podwyżki dzięki Solidarności

Od 500 zł do 600 zł brutto podwyżki do płacy zasadniczej otrzymają wraz z wynagrodzeniem za kwiecień pracownicy jaworznickiego Ośrodka Profilaktyki Uzależnienia od Alkoholu oraz Pobytu Nietrzeźwych. Tak znaczny wzrost płac wynegocjowała z pracodawcą powstała zaledwie rok temu, zakładowa organizacja Solidarności.

Porozumienie w tej sprawie zostało podpisane w styczniu 2015 roku. Dla pracowników ośrodka to będą pierwsze podwyżki od 2004 roku. – To był nasz podstawowy argument podczas negocjacji z pracodawcą i z prezydentem miasta. Przecież w ciągu 11 lat zmieniła się wartość pieniądza, wszystko poszło w górę i ogromnie wzrosły koszty życia. Wskazywaliśmy też, że praca w naszym specyficznym zakładzie do łatwych nie należy i choćby dlatego nasi pracownicy powinni lepiej zarabiać. Do tej pory ich pensje nie przekraczały wartości płacy minimalnej w Polsce – mówi Anna Warzecha, przewodnicząca zakładowej Solidarności.

Anna Warzecha wskazuje, że podwyżki płac bardzo ucieszyły załogę. Podkreśla też, że wynegocjowany przez Solidarność wzrost płac jest jednym z najpoważniejszych sukcesów młodej organizacji zakładowej. Pracownicy ośrodka utworzyli Solidarność w styczniu 2014 roku. – Wcześniej nie mieliśmy żadnej formalnej reprezentacji, o podwyżki nie miał kto się upominać. Teraz nasi pracownicy przekonali, że związek w zakładzie to ochrona i dbałość o ich warunki pracy i płacy. Sądzę, że doceniają to, co robimy dla całej załogi – ocenia Anna Warzecha.

W Ośrodku Profilaktyki Uzależnienia od Alkoholu oraz Pobytu Nietrzeźwych w Jaworznie zatrudnionych jest 28 pracowników. 16 z nich należy do Solidarności.

bg
źródło foto: pixabay.com