Najpierw dodatek, potem podwyżki

500 zł brutto – taki dodatek do wynagrodzenia będzie otrzymywała przez pół roku  większość pracowników Wojewódzkiego Szpitala Rehabilitacyjnego dla Dzieci w Jastrzębiu-Zdroju. Porozumienie w tej sprawie związki zawodowe zawarły z dyrekcją placówki 31 stycznia. Po raz pierwszy dodatek został wypłacony pracownikom wraz z wynagrodzeniem za styczeń, czyli na początku lutego.

Halina Cierpiał, przewodnicząca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność w Katowicach i szefowa związku w jastrzębskim szpitalu podkreśla, że zapisami porozumienia objęci zostaną rehabilitanci, którzy stanowią ponad połowę załogi, a także diagności laboratoryjni, salowe, sekretarki medyczne oraz pracownicy administracyjni i techniczni. – Ten dodatek ma zniwelować różnice w wynagrodzeniach, które powstały po wejściu w życie podwyżek dla pracowników medycznych, m.in. pielęgniarek i położnych – mówi przewodnicząca.

Dodatek do wynagrodzenia będzie wypłacany przez sześć miesięcy, czyli po raz ostatni wpłynie na konta pracowników wraz z wynagrodzeniem za czerwiec.  W marcu w szpitalu rozpoczną się kolejne rozmowy płacowe. Halina Cierpiał zaznacza, że negocjacje będą dotyczyły włączenia dodatku do płac zasadniczych.

Solidarność służby zdrowia od wielu lat zwraca uwagę na to, że podwyżki powinni otrzymywać wszyscy pracownicy placówek medycznych, a nie jedynie wybrane grupy zawodowe. –Dlatego staramy się negocjować porozumienia płacowe dla tych osób, które zostały pominięte – zaznacza przewodnicząca.

W Wojewódzkim Szpitalu Rehabilitacyjnym dla Dzieci w Jastrzębiu-Zdroju zatrudnionych jest ok. 200 osób.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0