Mija pierwsza doba strajku

Już blisko dobę trwa strajk generalny w zakładzie Bitron Poland w Sosnowcu. Rano do fabryki przyjechał przedstawiciel zarządu włoskiego koncernu Bitron, Roberto Pavarini. Trwają negocjacje pomiędzy zarządem a strajkującymi. – Dyrektor Pavarini przekazał nam własny projekt porozumienia, ale jego zapisy są nie do przyjęcia. Przygotowaliśmy swoją propozycję i czekamy teraz na odpowiedź drugiej strony – mówi Izabela Będkowska, przewodnicząca Solidarności w Bitron Poland.

– Zakład stoi, produkcja stoi. Tak jak wczoraj część z nas przebywa w stołówce firmy, a część pilnuje bram zakładu od wewnątrz. Przed bramami, na zewnątrz, stoją koledzy z Solidarności z innych zakładów, między innymi z kopalni i koksowni, i pilnują, żeby nikt nie próbował siłą dostać się do środka. Chronią nas i bardzo im za to dziękujemy – relacjonuje przewodnicząca.

Na miejscu są też przedstawiciele władz śląsko-dąbrowskiej Solidarności z przewodniczącym Dominikiem Kolorzem oraz związkowi eksperci, którzy pomagają w negocjacjach. – Naszym celem jest uzyskanie korzystnego dla załogi porozumienia. Wierzymy, że uda nam się to osiągnąć, ale na razie trudno przewidywać, kiedy to nastąpi. Strajk trwa – dodaje Będkowska.

Pracownicy Bitronu domagają się gwarancji zatrudnienia i 7-proc. podwyżek płac. Sosnowiecki zakład produkuje podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego i sprzętu AGD. Większość załogi to kobiety.