Koncert Let Poland Be Poland

16 grudnia w sali koncertowej Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach odbędzie się koncert Let Poland Be Poland poświęcony ofiarom pacyfikacji kopalni Wujek. Wystąpią m.in. Renata Przemyk, Piotr Rogucki, Grzegorz i Patrycja Markowscy oraz L.U.C i Rebel Babel Ensemble.

Koncert Let Poland Be Poland to widowisko inspirowane programem telewizyjnym o tym samym tytule, wyemitowanym 31 stycznia 1982 roku, który zobaczyło 185 milionów osób w 50 krajach. Choć program był w całości poświęcony Polsce i próbom tłumienia dziesięciomilionowego ruchu „Solidarności”, to mieszkańcy naszego kraju nie mogli dowiedzieć się, co o naszej ojczyźnie mówią m.in.: Kirk Douglas, Henry Fonda, Charlton Heston, Adam Makowicz, Paul McCartney, Czesław Miłosz, Max von Sydow, Orson Welles czy Frank Sinatra, który nawet zaśpiewał w języku polskim.

16 grudnia w sali koncertowej Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, 40 lat po wprowadzeniu stanu wojennego i pacyfikacji w KWK „Wujek”, możemy zobaczyć nowe widowisko Let Poland Be Poland, które jest inspirowane tymi wydarzeniami. Zobaczymy w nim fragmenty oryginalnego amerykańskiego programu, ale przede wszystkim usłyszymy nowoczesne aranżacje kultowych polskich piosenek w wykonaniu Rebel Babel Ensemble (orkiestry, która połączyła już 11.000 muzyków z 16 krajów) oraz znakomitych wokalistek i wokalistów.

źródło: nospr.org.pl/and
źródło foto: nospr.org.pl