Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim

Zgodnie z tradycją Kościoła katolickiego 1 listopada oddajemy hołd wszystkim świętym, którzy dostąpili już zbawienia. Natomiast 2 listopada obchodzimy Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych, potocznie nazywane Zaduszkami. W tym dniu w sposób szczególny modlimy się za naszych zmarłych bliskich i przyjaciół. Jest to także czas, w którym związkowcy ze śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” wspominają swoich zmarłych kolegów i odwiedzają miejsca ich pochówku.

Szczególnie modlimy się za tych, którzy zmarli w ciagu ostatnich 12 miesięcy. W grudniu minie pierwsza rocznica śmierci Adama Byzdry, wieloletniego działacza związkowego, przewodniczącego Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” KWK Mysłowice-Wesoła.

Na początku 2023 roku, 11 stycznia, na wieczną szychtę odszedł Jan Ludwiczak, pierwszy przewodniczący „Solidarności” w katowickiej kopalni Wujek. W nocy z 12 na 13 grudnia 1981 roku po wprowadzeniu stanu wojennego Jan Ludwiczak został aresztowany, a górnicy, którzy przyszli mu pomóc, zostali brutalnie pobici. To stało się jedną z przyczyn wybuchu strajku okupacyjnego w kopalni, brutalnie spacyfikowanego przez oddziały milicji 16 grudnia 1981 roku.

W marcu, po długiej i ciężkiej chorobie zmarł Bogusław Mączka, przewodniczący „Solidarności” w kopalni „Sośnica”.

W maju odeszli Janusz Jarzyński, przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Zakładu Komunikacji Miejskiej i Pracowników Samorządowych w Zawierciu, Eugeniusz Łapok, były przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” „Orzeł Biały” S.A w Piekarach Śląskich oraz Ryszard Kosiński, długoletni członek Komisji Zakładowej w Zakładzie Górniczym Sobieski.

W lipcu pożegnaliśmy Joachima Langera, byłego wiceprzewodniczącego „Solidarności” w kopalni Jas-Mos w Jastrzębiu-Zdroju. We wrześniu zmarł Juliusz Wrana, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” KWK Ruda Ruch Bielszowice. W październiku odszedł Paweł Paulewicz, przewodniczący „Solidarności” w Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji w Tarnowskich Górach.

4 września tego roku minęła 30. rocznica od śmierci Grzegorza Kolosy, przewodniczącego Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”. Grzegorz Kolosa zginął w wypadku samochodowym pod Koziegłowami. Wraz z nim śmierć ponieśli Adam Stepecki, szef Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „S” oraz Jan Tyszkiewicz, związkowy kierowca.

Nie sposób wymienić wszystkich członków śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” i współpracowników związku, którzy odeszli w ciągu minionego roku.  Każda z nich zostawił w związku cząstkę siebie, zapisując się w naszej pamięci.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0