Benefity dla członków „S”

Zniżki na bilety do teatru, kina, czy parku rozrywki, karta do klubu fitness – to tylko niewielka część bogatej oferty rabatowej przygotowanej dla członków śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”. Część z nich jest dostępna po okazaniu legitymacji związkowej w kasie biletowej. Inne są rozpowszechniane w formie voucherów.

– Postanowiliśmy inaczej podejść do organizowania się i do tego, co związek może zaoferować swoim członkom. Osoby należące do NSZZ „Solidarność” są przyzwyczajone do pewnego poziomu obsługi, do tego, że mają dostęp do prawnika, czy szkoleń związkowych. To oczywiście bezwzględne minimum, ale chcieliśmy dać im coś więcej – mówi Ksenia Ulanowicz-Sienkiel z Biura Rozwoju i Promocji Związku Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”.

Jak wyjaśnia, chodzi o dodatkowe świadczenia, takie, których wielu pracodawców nie chce lub nie jest w stanie zapewnić swoim pracownikom. – Okazało się, że wśród naszych członków jest ogromne zapotrzebowanie na różnego rodzaju zniżki. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom i zaoferować rabaty na wielu płaszczyznach: sportowej, kulturalnej, czy związanej z dziećmi. Część zniżek jest dostępna na legitymację związkową. Dlatego zachęcamy, by każdy członek śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” o taką legitymację się postarał. Wtedy sam zdecyduje, kiedy i z jakiej zniżki chce skorzystać – podkreśla Ksenia Ulanowicz-Sienkiel.

Pełna lista benefitów dostępnych po okazaniu legitymacji związkowej jest opublikowana na stronie internetowej śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”, w zakładce „Dla związkowców”.

Dodatkowo biuro promocji rozpoczęło akcję, której celem jest ułatwienie znalezienia placówek oferujących rabaty. W tym celu wyprodukowane zostały naklejki ze wzorem legitymacji, które są dystrybuowane wśród partnerów współpracujących ze związkiem. Będą one naklejane przy kasach biletowych tak, by każdy wiedział, o jaką legitymację chodzi.

Członkowie śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” mogą także korzystać z voucherów do popularnych parków rozrywki, m.in. do Energylandii, czy Legendii. Są one dystrybuowane przez Zarząd Regionu, biura terenowe związku lub przewodniczących poszczególnych organizacji związkowych. Cena voucherów jest negocjowana na każdy sezon, ale zawsze jest niższa od cen biletów w kasach. W tym sezonie voucher do Legendii można nabyć za 59 zł, a za bilet w kasie trzeba zapłacić 139 zł. Jak podkreśla Ksenia Ulanowicz-Sienkiel, w sezonie letnim to właśnie vouchery do parków rozrywki mają największe powodzenie.

Sporym zainteresowaniem zaczęły się także cieszyć karty sportowe, które w związkowej ofercie znajdują się od kwietnia tego roku. Ich miesięczna cena jest uzależniona od liczby wejść na basen, czy siłownię. Z karnetów sportowych można korzystać na terenie całej Polski, ale trzeba być członkiem śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”. Przedstawiciele Biura Promocji i Rozwoju Związku śląsko-dąbrowskiej „S” wynegocjowali także preferencyjne ceny biletów do sieci kin Cinema City. Na terenie całego kraju mogą z nich korzystać wszyscy członkowie związku.

Ksenia Ulanowicz-Sienkiel dodaje, że obecnie trwają zapisy na vouchery do parku dinozaurów w Krasiejowie. – Chcielibyśmy także rozpocząć współpracę z łódzkim ogrodem zoologicznym, czy znajdującym się po Łodzią, jedynym w Polsce, zadaszonym centrum rozrywki. Być może byłaby to doskonała oferta na sezon jesienno-zimowy – podkreśla.

Członkowie śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”, podobnie jak wszyscy członkowie związku, mogą także korzystać z rabatów wynegocjowanych dla wszystkich członków „S” w całym kraju. To zniżki na paliwo na stacjach Lotos oraz zniżki na ubezpieczenia w PZU.

Agnieszka Konieczny