Będą premie z zysków w Valeo Lighting Systems

Pracownicy spółki Valeo Lighting Systems z Chrzanowa będą otrzymywać premię roczną.
Jej wysokość uzależniona została od realizacji celów produkcyjnych, założonych w danym
roku przez zarząd spółki. Jeśli pracownicy zrealizują je w 100 proc., to każdy z nich otrzyma
po 1000 zł brutto. W przypadku ich częściowej realizacji, premia będzie odpowiednio niższa. Nagroda nie zostanie wypłacona, jeśli w danym roku zakład nie odnotuje zysków.

Zawarte 17 stycznia porozumienie pomiędzy zarządem spółki a zakładową Solidarnością w sprawie ustanowienia w zakładzie premii roczne to efekt kilkuletnich starań strony związkowej. Jak podkreśla Sebastian Pająk, przewodniczący Solidarności w spółce, pracodawca przez długi czas utrzymywał, że firmy nie stać na wypłatę nagrody z zysków. – Z kolei z naszych informacji wynikało, że zakład każdy rok kończy na plusie. Podczas negocjacji podkreślaliśmy, że premia
z zysków zrekompensuje ludziom niskie zarobki. Odwoływaliśmy się też do wytycznych OECD dla przedsiębiorstw międzynarodowych, z których jasno wynika, że pracownicy mają prawo
do udziału w zyskach firmy – podkreśla Sebastian Pająk. Dodaje, że premię roczną dostaną zarówno pracownicy spółki, jak i osoby zatrudnione w zakładzie przez agencje pracy tymczasowej.

Po raz pierwszy premia ma zostać wypłacona w I kwartale 2018 roku, pod warunkiem, że zakład 2017 rok zakończy zyskiem.

Chrzanowska spółka Valeo Lighting Systems zatrudnia blisko 2000 pracowników. Zakład produkuje lampy samochodowe.

bea
źródło foto:pixabay.com/CC0