Związkowcy z AMP chcą rozmawiać z prezesem spółki

Rozmowy płacowe prowadzone w ArcelorMittal Poland 27 marca nie przyniosły rozstrzygnięć. Przedstawiciele wszystkich organizacji związkowych działających w firmie wyszli z sali negocjacyjnej. Związkowcy domagają się spotkania z prezesem zarządu spółki Sanjay Samaddarem.

– Uznaliśmy, że dalsze negocjacje w takiej formie nie mają sensu. Przedstawiciele pracodawcy od kilku dni prezentują jedynie swoją wersję porozumienia i nie są skłonni do żadnych ustępstw. Mimo próśb nie przedstawili analizy finansowej dotyczącej przedstawianych przez siebie propozycji wzrostu wynagrodzeń i nie odnieśli się w sposób merytoryczny do naszych postulatów. Uważamy, że są one możliwe do zrealizowania  – mówi Jerzy Goiński, przewodniczący Solidarności w ArcelorMittal Poland.

Jednocześnie grupa związkowców opuściła budynek dyrekcji spółki, gdzie przebywała od 21 marca w oczekiwaniu na zakończenie negocjacji i podpisanie porozumienia płacowego.

Jak informuje Jerzy Goiński przedstawiciele wszystkich organizacji związkowych zwrócili się do prezesa zarządu Sanjay Sammaddara o spotkanie. – Dotychczasowa forma i sposób prowadzenia przez Przedstawicieli Zarządu negocjacji płacowych doprowadziła jedynie do eskalacji zaistniałego konfliktu, zamiast do jego rozwiązania i zawarcia porozumienia płacowego na 2017 rok. Obawiamy się, że powstałe w wyniku tego olbrzymie napięcie społeczne już wkrótce może doprowadzić do niekontrolowanego wybuchu niezadowolenia pracowników – napisano w piśmie do Sanjay Samaddara.

Organizacje związkowe przesłały prezesowi zarządu spółki także swoją wersję porozumienia płacowego. Propozycje strony związkowej dotyczą m.in. podwyżek płacy zasadniczej każdego pracownika o 130 zł oraz kolejnych 10 zł na przeszeregowania indywidualne w celu wyrównywania płac w poszczególnych grupach zawodowych.

W projekcie porozumienia opracowanym przez organizacje związkowe znalazła się także wypłata nagrody za 2016 rok w łącznej wysokości 1300 zł brutto. – Jeśli chodzi o wysokość nagrody za 2016 rok, to  jesteśmy zgodni z pracodawcą, ale różnimy się w kwestii zasad jej przyznania poszczególnym pracownikom. Nie godzimy się, by wypłata nagrody została uzależniona od wskaźnika absencji chorobowej – mówi Jerzy Goiński. Podkreśla, że kolejny zapis dotyczy uzgodnienia zasadniczej płacy minimalnej w firmie na poziomie co najmniej 2300 zł brutto.

Przedłużające się negocjacje płacowe w AMP były także jednym z tematów Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Hutnictwa NSZZ Solidarność, które obradowało 27 marca w Katowicach. W przyjętym w tej sprawie stanowisku delegaci zwrócili uwagę na postawę pracodawcy podczas rozmów. – Domagamy się szacunku dla przedstawicieli strony społecznej, a przede wszystkim dla pracowników, którzy poprzez swoją ciężką pracę w mniejszych obsadach osobowych oraz poprzez zaangażowanie wypracowali kilkuset milionowe zyski dla Spółki na 2016 rok – czytamy w stanowisku WZD SKH „S” w sprawie negocjacji w AMP.

aga