Zarząd PGG będzie rozmawiał z „Solidarnością” o zwiększeniu dostępności węgla

2 czerwca zarząd Polskiej Grupy Górniczej spotka się z reprezentantami NSZZ „Solidarność” w PGG, aby przedstawić im propozycję rozwiązań dotyczących zwiększenia dostępności węgla dla stałych odbiorców. To odpowiedź na wystosowane 19 maja przez „Solidarność” wystąpienie w tej sprawie.

W piśmie tym szef śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” Dominik Kolorz i przewodniczący górniczej „S” Bogusław Hutek wyrazili głębokie zaniepokojenie sytuacją, w której mieszkańcy województwa śląskiego mają problemy z zakupem węgla opałowego w sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez spółkę. Zwrócili się do władz spółki o wprowadzenie instrumentów, które zwiększyłyby dostępność surowca.

Jak podkreślili w odpowiedzi na wystąpienie przewodniczących prezes PGG Tomasz Rogala i wiceprezes spółki Jerzy Janczewski, po 24 lutego, czyli po agresji Rosji na Ukrainę, sytuacja na rynku węgli opałowych uległa drastycznej zmianie i popyt przewyższył produkcję kopalń spółki. – Wobec powyższego PGG zwiększyła podaż i dostępności węgli opałowych w sklepie internetowym celem zapewnienia gospodarstwom domowym zakupu węgla w cenach kopalni. Obecnie sprzedajmy 60 proc. dziennej produkcji w sklepie internetowym i jest to 34 razy więcej niż w tym sam okresie roku ubiegłego – poinformowali reprezentanci zarządu spółki.

– Pracujemy nad stałym rozwojem tego kanału sprzedaży celem zwiększenia jego efektywności do 100 proc. dziennej produkcji. Jednocześnie pracujemy nad rozwiązaniami umożliwiającymi dostęp do naszych produktów w cenie kopalń dla naszych stałych klientów, tak jak w państwa piśmie, ze szczególnym uwzględnieniem emerytów górniczych i pracowników PGG – podkreślili zarządzający spółką.

Polska Grupa Górnicza to największa spółka górnicza w Europie. Zatrudnia blisko 37 tys. pracowników. W ubiegłym roku PGG wydobyła ponad 23 mln ton węgla, w zdecydowanej większości był to surowiec dla energetyki.

oprac. ny