Wyższe płace w zakładach Vitkovice Milmet

Pracownicy zakładów spółki Vitkovice Milmet w Sosnowcu i w Siemianowicach Śląskich będą mieli wyższe zarobki. Ich płace zasadnicze wzrastają o 100 zł brutto, a ponadto przez pierwsze trzy miesiące tego roku będą dodatkowo otrzymywać po 100 zł brutto premii z możliwością włączenia tej sumy po I kwartale do stawek zasadniczych. Porozumienie w tej sprawie pomiędzy zarządem spółki a związkami zawodowymi zostało podpisane 30 stycznia. Podwyżki obowiązują od 1 stycznia.

W ocenie Pawła Kwiecińskiego, przewodniczącego zakładowej Solidarności, ostateczny efekt negocjacji jest zadowalający, mimo że strona związkowa wnioskowała o większe podwyżki.
– Chcieliśmy, by każdy pracownik dostał do stawki dodatkowe 350 zł brutto. Zarząd stwierdził jednak, że taka suma może przekraczać możliwości spółki ze względu na niewielką jak do tej pory liczbę zamówień na ten rok. Od tego, jak liczba zamówień będzie kształtować się w kolejnych miesiącach, uzależnił też ewentualne włączenie stuzłotowej premii do płac zasadniczych – mówi Kwieciński.

Zakłady spółki Vitkovice Milmet S.A w Sosnowcu i w Siemianowicach Śląskich zatrudniają około 550 pracowników. Produkują butle gazowe.

bg
źródło foto:pixabay.com/CC0