Woda z kranu. Bezpieczna, ekologiczna i tańsza

Na przedsięwzięcia związane z gospodarką wodną Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach co roku przeznacza kilkanaście milionów złotych. Kluczowe znaczenie mają inwestycje, dzięki którym poprawia się zaopatrzenie w wodę pitną oraz jej jakość.

Jak wynika z najnowszego raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, do 99,7 proc. polskich mieszkań trafia woda zdatna do picia. Dostarczana przez sieci wodociągowe „kranówka” może stanowić alternatywę dla wody butelkowej, na którą Polacy wydają kilka miliardów złotych rocznie. Trzeba się tylko przekonać, że woda z kranu jest bezpieczna dla zdrowia.

Przypadający 22 marca Światowy Dzień Wody to doskonała okazja, by rozprawić się z mitami dotyczącymi szkodliwości picia „kranówki”. Wielu, zwłaszcza starszym osobom, kojarzy się ona z chlorowaną, kiepsko smakującą i nieładnie pachnącą wodą, zdatną do spożycia dopiero po przegotowaniu. Nic bardziej mylnego. Woda pochodząca z sieci wodociągowych musi spełniać restrykcyjne normy, które zostały określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 roku. Są one zgodne z wymogami Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej, gdzie picie wody z kranu staje się coraz bardziej popularne.

Polaków do zmiany nawyków próbują przekonywać ekolodzy oraz spółki wodociągowe, które prowadzą różnego rodzaju kampanie informacyjne. – Dzięki zaawansowanym technologiom i stałemu nadzorowi, woda dostarczana przez Katowickie Wodociągi jest czysta, zdrowa i bezpieczna do bezpośredniego spożycia – mówi Stanisław Krusz, prezes Katowickich Wodociągów. O bezpieczeństwie „kranówki” zapewniają na swoich stronach internetowych także inne spółki wodociągowe działające na Śląsku i w Zagłębiu Dąbrowskim. Zwolennicy picia wody z kranu podkreślają, że jest ona nie tylko bezpieczna, ale także ekologiczna, bo mniej plastikowych butelek trafia na wysypiska śmieci. „Kranówka” jest też znacznie tańsza od wody butelkowej.

Poprawa jakości wody pitnej to efekt różnego rodzaju inwestycji. Część z nich jest realizowana przy finansowym wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Spółki wodociągowe mogą uzyskać środki m.in. na modernizację i rozbudowę sieci wodociągowych oraz na modernizację stacji uzdatniania wody. Jak poinformował Krystian Smuda, kierownik Zespołu Gospodarki Wodnej i Ochrony Powierzchni Ziemi w katowickim Funduszu, w 2023 roku zakończono np. przebudowę sieci wodociągowej w Zrębicach. Na ten cel WFOŚiGW w Katowicach przeznaczył blisko 2 mln zł. W ostatnim czasie przy wsparciu Funduszu wynoszącym 800 tys. zł, zmodernizowana została sieć wodociągowa w Lelowie. Zaprojektowanie i wykonanie dwóch studni głębinowych w gminie Toszek to kolejna zakończona niedawno inwestycja, w zrealizowaniu której pomógł katowicki Fundusz, przeznaczając na ten cel 700 tys. zł.

Agnieszka Konieczny
źródło foto: freepik.com