Pracownicy Magneti Marelli za strajkiem

Ponad 98 proc. pracowników Magneti Marelli Exhaust Systems Polska, którzy wzięli udział w referendum, opowiedziało się za przeprowadzeniem generalnego strajku solidarnościowego w regionie. Frekwencja w sosnowieckiej spółce wyniosła przeszło 68 proc.

Magneti Marelli Exhaust Systems Polska jest producentem układów wydechowych. Głównym odbiorcą wyrobów spółki jest tyska fabryka Fiata. – Frekwencja w naszym zakładzie byłą tak wysoka, bo ludzie boją się o swoją pracę. Do niedawna robiliśmy wydechy do Fiata Pandy, ale teraz Panda produkowana jest we Włoszech. Na razie nasz pracodawca nie zapowiada zwolnień, ale za kilka miesięcy może być bardzo ciężko – mówi Rafał Kępiński szef zakładowej Solidarności.

Przewodniczący podkreśla, że dla pracowników sosnowieckiego Magneti Marelli bardzo ważnym postulatem strajkowym jest również żądanie ograniczenia stosowania umów śmieciowych. – Dzisiaj nie jest u nas pod tym względem najgorzej, ale jeszcze kilka lat temu nasi pracownicy byli przenoszeni do agencji pracy tymczasowej. Kiedy sytuacja zakładu się poprawiła wracali, ale na umowę na czas określony – podkreśla Kępiński.

Magneti Marelli Exhaust Systems jest kolejną po Bitron Poland firmą z branży motoryzacyjnej, której pracownicy zagłosowali za strajkiem generalnym. Od zeszłego tygodnia referenda trwają m.in i Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie, w spółce Gimplast z Sosnowca oraz w gliwickim Oplu.