Pracownicy Denso zdecydują czy rozpoczną strajk

19 stycznia w spółce Denso Thermal Systems Polska w Tychach rozpoczęło się głosowanie. W jego trakcie pracownicy zdecydują, czy przystąpią do akcji strajkowej, jeżeli pracodawca nie spełni żądań płacowych przedstawionych przez Solidarność. Głosowanie potrwa do 21 stycznia.

Ze względów organizacyjnych głosowanie będzie się odbywało na stołówkach poszczególnych oddziałów w trakcie przerw śniadaniowych. Na jednym z oddziałów rozpoczęło się już podczas pierwszej przerwy o godz. 9.00 i widać było spore zainteresowanie pracowników – informuje Mateusz Gruźla z Solidarności Denso Thermal Systems Polska.

Postulat zgłoszony przez Solidarność dotyczy podwyżki płac dla wszystkich pracowników spółki w wysokości 420 zł brutto od 1 lipca 2014 roku. Związkowcy domagają się, by podwyżka za drugie półrocze ubiegłego roku została wypłacona załodze w formie wyrównania.

Spór zbiorowy na tle płacowym trwa w Denso od kwietnia ubiegłego roku. Jak informuje Mateusz Gruźla, od czterech lat w firmie nie było żadnych podwyżek zbiorowych. – Koszty utrzymania znacznie wzrosły, pracownicy nie ze swojej winy ubożeją. Dialog z pracodawcą na temat podwyżek kończy się zazwyczaj obietnicami bez pokrycia, bądź propozycją wznowienia rozmów, do czego nie dochodzi. Pracodawca zmusza nas do podjęcia bardziej radykalnych działań – informuje Mateusz Gruźla.

Protest w Denso będzie jednoznaczny z wstrzymaniem pracy w fabryce Fiata w Tychach. Denso jest jedynym dostawcą desek rozdzielczych do wszystkich modeli samochodów produkowanych w Fiat Auto Poland.

Wanda Stróżyk, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ Solidarność w Fiat Auto Poland zapowiada, że pod koniec stycznia głosowanie przeprowadzone zostanie w fabryce Fiata w Tychach. – W ciągu trzech lat Fiat potroił zyski, które sięgają 300 mln zł rocznie, a pracownicy zarabiają tyle samo, co w 2011 roku, gdy po raz ostatni zwiększono stawki godzinowe – mówi Wanda Stróżyk.  Głosowanie w celu ewentualnego przeprowadzenia strajku planowane jest też w dwóch innych spółkach fiatowskich. Są to Sistema Poland w Tychach oraz Magneti Marelli w Bielsku-Białej.

ak