Podwyżki wynagrodzeń w PKP Cargo

PKP CARGO SIEMENS VECTRON 01.2016 f/ marek zakrzewski

Średnio o 430 zł na rękę wzrosną od stycznia przyszłego roku płace zasadnicze pracowników PKP Cargo. Porozumienie w tej sprawie „Solidarność” i dwie inne organizacje związkowe zawarły z pracodawcą 1 grudnia.

Oprócz „S” pod dokumentem podpisały się Federacja Związków Zawodowych oraz Solidarność’80. Związkowcy uzgodnili z pracodawcą, że podwyżka nie może być niższa niż 400 zł i wyższa niż 450 zł. – Zagwarantowaliśmy w porozumieniu podniesienie stawek zasadniczych średnio o 430 zł. Do tego dojdą jeszcze pochodne od wynagrodzenia, takie jak dodatki stażowe, czy dodatki za pracę w niedziele i święta – mówi Jan Majder, przewodniczący „Solidarności” w PKP Cargo. W zależności od stanowiska pochodne stanowią od 60 do przeszło 100 proc. stawki zasadniczej pracownika.

PKP Cargo to największy w Polsce przewoźnik kolejowy. Spółka zatrudnia blisko 15 tys. pracowników.

Porozumienie podpisane w PKP Cargo stanowi także rekomendację do rozmów płacowych w spółkach zależnych takich jak PKP Cargo Tabor, PKP Cargo Tor, czy PKP Cargo Serwis. – Bardzo często podpisywane są w nich porozumienia identyczne lub bardzo zbliżone do naszego – dodaje Jan Majder. Łącznie w spółkach zależnych od PKP Cargo zatrudnionych jest ok. 7 tys. pracowników.

aga
źródło foto: materiały prasowe PKP Cargo