Podwyżki w PUP w Jaworznie

O 4 procent, czyli  średnio od 74 zł do 120 zł brutto, wzrosną od kwietnia płace zasadnicze pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Jaworznie, zatrudnionych na pełny etat. Taki wzrost wynagrodzeń gwarantuje im nowy regulamin pracy, wynegocjowany z pracodawcą  przez zakładową Solidarność pod koniec ubiegłego roku.

– Jednym z najważniejszych zapisów regulaminu są gwarancje, że od 2016 roku płace zasadnicze w urzędzie będą rosły co roku, a w ślad za tym również pochodne składniki miesięcznego wynagrodzenia pracowników naszej instytucji – mówi Agnieszka Kamieniorz, przewodnicząca zakładowej Solidarności. – Przez kilka ostatnich lat zarobki ludzi były zamrożone. Dopiero w 2015 roku dzięki naszym staraniom ich pensje po raz pierwszy nieco poszły w górę. Wiązało się to m.in. ze zniwelowaniem znacznych dysproporcji w zarobkach osób zatrudnionych na takich samych stanowiskach, a także ze wzrostem płacy minimalnej. Zmierzamy do tego, aby zarobki najsłabiej uposażonych pracowników były wyższe od płacy minimalnej – dodaje przewodnicząca.

Jaworznicki PUP zatrudnia 68 pracowników. Do Solidarności należy 51 osób.

bea
źródło foto:pixabay.com