Podwyżki w dąbrowskiej Magnie

Wynagrodzenia zasadnicze większości pracowników spółki Magna Automotive Poland w Dąbrowie Górniczej wzrosły, w zależności od liczby dni roboczych wypadających w miesiącu, o kwoty wynoszące od 320 do 368 zł brutto. Podwyżki to efekt starań zakładowych organizacji związkowych, które 10 lutego podpisały z pracodawcą porozumienie płacowe.

Pracownicy firmy otrzymają także nagrodę z okazji Świąt Bożego Narodzenia wynoszącą 1000 zł brutto. Ponadto, związkowcy wynegocjowali 2 dodatkowe dni urlopu dla osób, które przepracowały w firmie co najmniej 15 lat. Kolejny zapis porozumienia dotyczy podwyższenia dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych w ciągu tygodnia do 100 proc. stawki godzinowej pracownika. Minimum kodeksowe wynosi 50 proc. stawki.

Porozumienie obowiązuje od początku roku, wraz z wynagrodzeniem za luty na konta pracowników wpłynie wyrównanie za styczeń. Zapisami dokumentu objętych zostało ponad 400 osób. Są to pracownicy posiadający tzw. stawki godzinowe, m.in. produkcyjni, magazynów i utrzymania ruchu. Natomiast wynagrodzenia osób zatrudnionych w administracji, zgodnie z postulatem strony związkowej, wzrosły od 1 stycznia o 300 zł brutto.

Andrzej Sobolewski, przewodniczący zakładowej „Solidarności” podkreśla, że postulaty płacowe zostały zgłoszone pracodawcy w lipcu zeszłego roku, ale negocjacje dotyczące wzrostu wynagrodzeń udało się rozpocząć w listopadzie. W ich trakcie pracodawca przedstawiał propozycje znacząco odbiegające od oczekiwań pracowników. Rozmowy udało się zakończyć dopiero po interwencji przedstawicieli europejskiej centrali korporacji. Wpływ na podpisanie porozumienia mieli także pracownicy, którzy 31 stycznia rozpoczęli strajk włoski. – Na znak protestu nie godzili się na pracę w nadgodzinach oraz skrupulatnie przestrzegali wszystkich procedur, co wpłynęło na spowolnienie produkcji. Pokazali, że są zdeterminowani, potrafią się zjednoczyć i popierają działania związków. Dzięki ich wsparciu udało się nam wynegocjować najwyższe podwyżki w historii zakładu, chociaż liczyliśmy na jeszcze więcej – dodaje przewodniczący.

Magna Automotive Poland w Dąbrowie Górniczej produkuje podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego, w sumie z pracownikami tymczasowymi zatrudnia ponad 600 osób.

ak
źródło foto:pixabay.com/CC0