Podwyżki płac w JSW Koks

O 9 proc. wzrosły wynagrodzenia zasadnicze w spółce JSW KOKS. To efekt porozumienia podpisanego 6 sierpnia pomiędzy działającymi w firmie organizacjami związkowymi a zarządem spółki. –  9-procentowy wzrost oznacza, że płace zasadnicze w naszej firmie będą średnio o 400 zł brutto wyższe – mówi Zenon Fiuk, przewodniczący Solidarności w JSW KOKS.

Porozumienie przewiduje też wzrost zarobków pracowników nowo zatrudnionych w spółce o 500 zł brutto. Zamiast dotychczasowych 2300 zł nowi pracownicy dostaną 2800 zł brutto. – To zachęta do pracy w naszej w spółce. Za 2000 zł na rękę trudno dzisiaj znaleźć pracowników – zaznacza Zenon Fiuk. Oprócz podwyżek comiesięcznych wynagrodzeń związkowcy wynegocjowali też jednorazowe premie w wysokości 1000 zł brutto. Pieniądze wpłyną na konta załogi do 14 sierpnia.

Strona związkowa swoje postulaty przedstawiła zarządowi w czerwcu, domagając wzrostu płac o 15 proc. dla wszystkich pracowników spółki oraz podwyżek do 2800 zł brutto dla osób nowo przyjmowanych. Rozmowy ruszyły w lipcu.  – Negocjacje były trudne, ale ostatecznie udało nam się wypracować kompromisowe rozwiązanie i osiągnąć zasadnicze cele, które jako reprezentanci załogi przed sobą stawialiśmy. Przede wszystkim dążyliśmy do podwyżki stawek zasadniczych, które od 5 lat stały w miejscu oraz do wyższych zarobków dla nowych pracowników. I to się udało. Jednorazowa premia jest dodatkiem, który niejako rekompensuje fakt, że nieco obniżyliśmy początkowe żądania i zgodziliśmy się na przesunięcie terminu obowiązywania podwyżek z lipca na sierpień  – dodaje szef Solidarności w JSW KOKS.

W JSW KOKS w oddziałach w Dąbrowie Górniczej, Zabrzu,  Radlinie i Dębieńsku pracuje łącznie 2400 osób.

bea