Plastal wychodzi z upadłości

Gliwicka spółka Plastal wychodzi z upadłości. Do końca października zakład spłaci wszystkie  długi. Firma jest też bliska pozyskania inwestora. Rozmowy o sprzedaży Plastalu mają zostać sfinalizowane w grudniu. Upadłość Plastalu trwała prawie 2,5 roku – od maja 2009 roku do września 2011. W jej trakcie zakład cały czas prowadził produkcję, nie zwalniał pracowników ze względów ekonomicznych i na bieżąco wypłacał wynagrodzenia. – Wszystkie sprawozdania dla sądu przygotowywane przez syndyka, a w późniejszym okresie przez zarządcę świadczyły o bardzo dobrej kondycji, w której znalazł się Plastal będąc w upadłości – mówi Waldemar Piela, przewodniczący Solidarności w spółce.

Podkreśla, że dla związku zawodowego najważniejsze było utrzymanie miejsc pracy i wynagrodzeń. – Pracownicy nie stracili nawet złotówki. Niejednokrotnie pracowali w nadgodzinach, ponieważ firma miała bardzo dużo zamówień – podkreśla przewodniczący zakładowej Solidarności.

Jego zdaniem, wyprowadzenie spółki z upadłości było możliwe dzięki bardzo dobrym działaniom zarządcy Marcina Żurakowskiego. Zarządca raz w tygodniu spotykał się również z przedstawicielami Solidarności i na bieżąco przekazywał informacje o sytuacji firmy oraz o swoich planach dotyczących przyszłości zakładu. – Wiele firm znalazło się w upadłości, ale niewielu udało się z niej wyjść. Nasz zarządca utrzymał produkcję, zapewnił wierzycieli o spłacie długów i dotrzymał słowa – dodaje Waldemar Piela.

Plastal zatrudnia ponad 600 pracowników i produkuje plastikowe części dla Fiata, Volkswagena, BMW, Forda, Audi, GM i Jaguara. W Polsce rozpoczął działalność pod koniec lat 90. w gliwickiej części Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Upadłość związana była z ogłoszeniem bankructwa przez spółkę-matkę z Szwecji. Taki sam los podzieliły należące do koncernu firmy z Niemiec, Szwecji, Włoszech, Norwegii i Belgii.

W tej chwili Plastalem interesuje się firma Plastic Omnium będąca potentatem w produkcji części motoryzacyjnych. Plastic Omnium posiada blisko 100 fabryk na świecie. Jedna z nich również znajduje się w Gliwicach. – Przedstawiciele Plastik Omnium zapewnili, że mają już dla naszego zakładu przygotowane nowe projekty na kolejne lata,. Jednak obydwa zakłady w Gliwicach pozostaną od siebie niezależne, ponieważ będą produkowały części do różnych marek samochodów – zaznacza Waldemar Piela.