Gdzie wyrzucać zużyte maseczki i rękawiczki ochronne?

Od 16 kwietnia mamy obowiązek zakrywania w przestrzeni publicznej ust i nosa maseczkami. Rękawiczek ochronnych już od dłuższego czasu wielu z nas używa, udając się na zakupy. Mimo to wciąż wielu ludzi nie wie, co zrobić ze zużytymi maskami jednorazowymi czy rękawiczkami.

Choć z pozoru logicznym rozwiązaniem wydawałoby się wyrzucanie tych odpadów do żółtych pojemników przeznaczonych na plastik i inne tworzywa sztuczne, to jednak w rzeczywistości, zgodnie z zaleceniem Głównego Inspektora Sanitarnego, zużyte środki ochrony takie jak maski czy rękawiczki powinny trafić do czarnych pojemników lub worków przeznaczonych na odpady zmieszane. Dodatkowo, zgodnie z zaleceniami GIS, zanim wrzucimy je do pojemnika lub worka, powinny być dodatkowo zebrane w jeden worek. Zalecenia te dotyczą też osób zdrowych, również tych przebywających w kwarantannie domowej.

Z kolei osoby, które przebywają w izolacji, powinni umieszczać odpady w worku przeznaczonym na ten cel. Worek wypełnia się maksymalnie do ¾ objętości, nie wolno go zgniatać i w miarę możliwości należy spryskać preparatem wirusobójczym. Według instrukcji GIS, zapełniony i zawiązany worek osoba przebywająca w izolacji wystawia z pomieszczenia, w którym przebywa. Potem osoba, która odpowiada za wynoszenie odpadów, w rękawiczkach wkłada worek z odpadami do drugiego worka, szczelnie zamyka i oznacza datę oraz godzinę zamknięcia worka. Tak zabezpieczony worek przenosi do miejsca, z którego odpady są odbierane. Wszystkie czynności wykonuje w rękawiczkach, a potem myje i dezynfekuje ręce.

Odpady produkowane w szpitalach są traktowane jako niebezpieczne. Trafiają do czerwonych worków i są utylizowane przez specjalistyczne zakłady. Zużyte w domach, sklepach czy w komunikacji miejskiej rękawiczki oraz maseczki są traktowane jak zwykłe odpady komunalne, czyli powinny być wyrzucane do czarnych pojemników lub worków na odpady zmieszane.

na podst. komunikatu Ministerstwa Klimatu i GIS, oprac. NY
źródło foto: flickr.com/njnationalguard