Dialog w sprawie przyszłości kopalni

Prezydent Bytomia podczas środowego spotkania z przedstawicielami związków zawodowych obiecał, że dołoży wszelkich starań, aby konflikt dotyczący jego negatywnej opinii do planu ruchu kopalni Bobrek-Centrum został rozwiązany w duchu dialogu. – Czekamy na szybką realizację tej zapowiedzi. Czasu zostało niewiele, wierzymy jednak, że uda się problem rozwiązać i po Nowym Roku kopalnia będzie normalnie pracować – powiedział po spotkaniu Marek Klementowski, wiceprzewodniczący Solidarności w kopalni.

W środę od rana w bytomskim magistracie prezydent rozmawiał z przedstawicielami dyrekcji kopalni i służb odpowiedzialnych za zapobieganie skutkom eksploatacji górniczej na powierzchni. W południe prezydent Piotr Koj spotkał się z przedstawicielami związków zawodowych.

Jak mówi Jarosław Grzesik, szef górniczej Solidarności, prezydent zaproponował dyrekcji zakładu, aby zmienić czasowy zakres obowiązywania planu ruch kopalni. – Chodzi o to, aby uzgodnić plan ruchu na przyszły rok, tak aby kopalnia mogła bez przeszkód kontynować wydobycie od stycznia 2012 roku. Dzięki temu, że byłby to plan tylko na 12 miesięcy, to zdążymy go uzgodnić jeszcze w tym roku i jednocześnie od przyszłego roku przystąpić do rozmów o planie ruchu kopalni Bobrek-Centrum na kolejne 3 lata. Myślę, że to rozsądna propzycja i krok w kierunku porozumienia – podkreśla szef górniczej „S”.

Kilka tygodni temu prezydent Piotr Koj wydał negatywną opinię do planu ruchu kopalni Bobrek-Centrum na lata 2012-14. W odpowiedzi związkowcy zapowiedzieli gotowość do akcji protestacyjnej w obronie swojego zakładu i zażądali, aby prezydent zweryfikował swoją opinię. Obawiają się, że Okręgowy Urząd Górniczy, kierując się tą negatywną decyzją prezydenta miasta, może nie podpisać planu ruchu kopalni. Gdyby tak się stało, to w styczniu Kompania Węglowa byłaby zmuszona zakład zamknąć, a 3,5 tys. zatrudnionych w kopalni górników oraz prawie drugie tyle z firm kooperujących straciłoby swoje miejsca pracy.