Płace w górę, ale liczyli na więcej

Dzięki staraniom „Solidarności” do 10 maja na konta pracowników spółki ZOWER w Czerwionce-Leszczynach wpłyną wyższe wynagrodzenia. Podstawowe stawki pracowników produkcyjnych wzrosły o 2,7 zł brutto na godzinę, czyli o ok. 450 zł miesięcznie. Podwyżkę wynoszącą 450 zł brutto otrzymali także pracownicy biurowi.

Jak poinformował Grzegorz Nowakowski, przewodniczący zakładowej „Solidarności”, pracownicy podpisali już nowe aneksy do umów uwzględniające wzrost płac. – Pewien niedosyt pozostał. Pracownicy liczyli na więcej. Podczas rozmów z pracodawcą pojawiła się deklaracja podwyżek o 13,5 proc. Ostatecznie w aneksach mamy ok. 9 proc. Niemniej gdyby pracownicy tego nie podpisali, nic by nie zyskali. W dalszym ciągu będziemy wnioskować do pracodawcy o wyrównanie podwyżek do deklarowanego w rozmowach poziomu 13,5 proc. – zapowiada związkowiec.

Organizacja „S” powstała w ZOWERZE w lipcu zeszłego roku. W marcu tego roku związkowcom udało się wynegocjować jednorazową premię inflacyjną oraz podwyższenie wartości posiłków regeneracyjnych.

Spóła ZOWER zajmuje się wykorzystaniem odpadów pogórniczych: odzyskiem węgla i surowców kruszywowych oraz rekultywacją hałd i zatrudnia niespełna 50 osób. Zakład należy do Grupy PGE.

aga
źródło foto: „Solidarność” ZOWER