Związek walczy nie tylko o podwyżki, ale też o lepsze warunki pracy

Na początku listopada dzięki staraniom „Solidarności” kolejna grupa pracowników spółki TOP-THIMM Opakowania w Tychach rozpoczęła pracę w systemie trzyzmianowym zamiast w tzw.  „czterobrygadówce”. Zmiana systemu pracy ułatwia pracownikom zakładu godzenie pracy zawodowej z życiem rodzinnym.

Jak informuje przewodniczący „S” w spółce Dariusz Dzierżyński, na trzy zmiany pracują już niemal wszyscy pracownicy zakładu. – System czterobrygadowy funkcjonował w firmie przez wiele lat. Równocześnie część załogi pracowała na trzy zmiany, dlatego chcieliśmy to ujednolicić. Po przejściu kolejnych pracowników produkcyjnych na pracę na trzy zmiany pracodawca będzie przyglądał się skutkom tej zmiany. Jeśli się okaże, że są dobre, zwrócimy się o zmianę systemu pracy na ostatniej maszynie, która jest najbardziej obciążona produkcją – mówi przewodniczący zakładowej „Solidarności”.

Szef zakładowej „S” wskazuje, że zdecydowana większość pracowników była niezadowolona z „czterobrygadówki”. Dlatego związek zwrócił się do pracodawcy o zmianę systemu pracy. Działania Solidarności przyniosły efekt. – To system, który odbiera weekendy. Jeżeli małżonkowie wychowujący dzieci pracują w jeden firmie w systemie czterobrygadowym, to praktycznie się mijają. Trudno im zorganizować czas wolny, nie mają możliwości, by spędzać go wspólnie – dodaje Dariusz Dzierżyński.

TOP-THIMM Opakowania produkuje kartonowe opakowania z nadrukami. W firmie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników. „Solidarność” to jedyna organizacja związkowa działająca w tej spółce.

aga
źródło foto:pixabay.com/CC0