Zostawcie nas w spokoju, pozwólcie nam leczyć

Jesteśmy przeciwni wchłanianiu szpitali wojewódzkich przez kliniczne. To jest ogromne niebezpieczeństwo dla pacjentów i pracowników, grożące likwidacją setek miejsc pracy  –  powiedziała Halina Cierpiał, przewodnicząca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność w trakcie pikiety przeciwko połączeniu czterech szpitali wojewódzkich z klinikami wchodzącymi w struktury Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Demonstracja zorganizowana została 2 czerwca przed gmachem Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach. Wzięło w niej udział ponad 100 osób. Pielęgniarki założyły na twarze maski, na których usta zostały zaklejone plastrami. W ten sposób chciały podkreślić, że decyzje dotyczące przekształceń placówek medycznych są w naszym województwie podejmowane po cichu bez konsultacji ze stroną społeczną. Uczestnicy pikiety przynieśli ze sobą transparenty, na których napisali m.in. „Chcemy pracować, a nie strajkować”, „Nie zgadzamy się z uchwałą Zarządu Województwa Śląskiego”.

– Przez cały czas powtarzało się nam, że jeżeli będziemy mądrze gospodarować środkami publicznymi, jakie zostały powierzone naszym szpitalom, nikt nie będzie nas ruszał, nikt nie będzie nam przeszkadzał w naszej działalności – powiedziała Joanna Lukosek, wiceprzewodnicząca RSOZ NSZZ „S” i szefowa Solidarności w Szpitalu Specjalistycznym nr 2 w Bytomiu. Podkreśliła, że samorząd województwa śląskiego zamierza przekazać jednostkom Śląskiego Uniwersytetu Medycznego te szpitale, które osiągnęły dodatni wynik finansowy. – Po przejęciu przez ŚUM możemy być pewni, że wcześniej czy później zlikwidowane zostaną odziały, szpitale i nasze miejsca pracy – dodała.

Joanna Lukosek zaznaczyła, że w Szpitalu Specjalistycznym w Chorzowie funkcjonuje jedyne na Śląsku Centrum Chorób Zakaźnych, którego właścicielem jest samorząd województwa. Podobna sytuacja jest w Szpitalu Specjalistycznym w Bytomiu, gdzie działa Centrum Neonatologii i Ginekologii. – Województwo śląskie za chwilę straci kontrolę nad tym, w jaki sposób zabezpieczyć zdrowie i życie swoich mieszkańców w tych dziedzinach – podkreśliła. I w imieniu pracowników placówek przeznaczonych do połączenia zaapelowała do władz województwa śląskiego: „Zostawcie nas w spokoju. Pozwólcie nam leczyć pacjentów”.

Uczestnicy demonstracji przekazali wojewodzie śląskiemu dwie petycje. W petycji przygotowanej przez Regionalny Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ „S” związkowcy zaapelowali o natychmiastowe zaprzestanie działań zmierzających do likwidacji podmiotów medycznych działających w naszym województwie. – Uważamy, że dla Marszałka Województwa Śląskiego priorytetem funkcjonowania zakładów opieki zdrowotnej staje się rynkowa opłacalność, a nie zdrowie i życie pacjenta – podkreślili związkowcy w petycji.

Do protestujących wyszedł Ireneusz Ryszkiel, dyrektor Wydziału Nadzoru nad Systemem Opieki Zdrowotnej Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, który podkreślił, że uchwała intencyjna radnych Sejmiku Województwa Śląskiego w sprawie połączenia czterech szpitali wojewódzkich z klinicznymi trafiła do nadzoru prawnego wojewody.

Sprzed Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego uczestnicy demonstracji przeszli do gmachu Akademii Muzycznej, gdzie odbywało się posiedzenie Sejmiku Województwa Śląskiego.

Do połączeń wytypowane zostały: Uniwersyteckie Centrum Okulistyki i Onkologii ŚUM, Szpital Kliniczny Nr 6 ŚUM, Centralny Szpital Kliniczny im. prof. Kornela Gibińskiego ŚUM, Szpital Kliniczny w Zabrzu oraz wojewódzkie szpitale specjalistyczne w Zabrzu i w Chorzowie, a tkaże Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu oraz Szpital Kolejowy w Katowicach-Ligocie.

Uchwała intencyjna w sprawie połączenia szpitali wojewódzkich z klinicznymi została podjęta przez Zarząd Województwa Śląskiego 1 kwietnia. Uchwałę negatywnie zaopiniowała Komisja Zdrowia i Polityki Społecznej Sejmiku Województwa Śląskiego.

Protest przeciwko połączeniu szpitali z klinikami zorganizowany został przez Regionalny Sekretariat Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność oraz Okręg Katowicki Ogólnopolskiego Związku Pielęgniarek i Położnych.

ak