Zorganizowali się, zastrajkowali, wynegocjowali podwyżki

Dzięki działaniom podjętym przez związkowców z zakładowej „Solidarności” wynagrodzenia w firmie Minova Ekochem w Siemianowicach Śląskim wzrosną w przyszłym roku o 8 proc. Ponadto przed Świętami Bożego Narodzenia każdy pracownik otrzyma jednorazowy bonus równy jego miesięcznej pensji. Porozumienie w tej sprawie przedstawiciele „S” i pracodawcy podpisali 15 grudnia.

– To dobre porozumienie, większość pracowników jest zadowolona. Wynegocjowaliśmy pierwsze zbiorowe podwyżki wynagrodzeń w historii firmy. We wrześniu rozpoczniemy rozmowy płacowe na 2024 rok – mówi Kuba Wrobel, przewodniczący zakładowej „Solidarności”. Dodatkowo, zgodnie z zapisami porozumienia, jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia pracownicy firmy otrzymają z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych od 1,2 tys. zł brutto do 1,5 tys. zł brutto.

Podpisanie dokumentu odbyło się w obecności mediatora i zakończyło spór zbiorowy, który „S” wszczęła z pracodawcą na przełomie sierpnia i września tego roku. Związkowcy są przekonani, że rozmowy nie zakończyłyby się sukcesem, gdyby pracownicy nie pokazali, jak bardzo są zdeterminowani i nie wzięli udział w strajku ostrzegawczym. Dwugodzinny protest został zorganizowany 12 grudnia. – To była spontaniczna akcja. W strajku uczestniczyli wszyscy pracownicy produkcyjni oraz pracownicy z biur, którzy nie są zrzeszeni w związku. Pracodawca na pewno odczuł skutki protestu, bo kilka samochodów z towarem nie wyjechało z zakładu – mówi Adam Lazar, sekretarz zakładowej „Solidarności”.

Minova Ekochem w Siemianowicach Śląskich produkuje pianki dla górnictwa oraz kleje do kotew. W firmie zatrudnionych jest 150 osób. Do „Solidarności”, która powstała w tej spółce w lipcu tego roku, należy jedna trzecia załogi.

aga